Recepti Piletina 05. lipnja 2025.

Slatko-kisela piletina kao iz najboljeg kineskog restorana

Piletina
20 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Slatko-kisela piletina
Slatko-kisela piletina
foto: omnivorescookbook.com/Pinterest
Zaboravi dostavu, napravi svoju verziju slatko-kisele piletine. Bez dubokog prženja, bez kompliciranja – samo sočni komadići mesa u balansiranom umaku, s ananasom i paprikom

Tko god je ikad naručio kinesku hranu samo zbog slatko-kisele piletine, razumijemo te. Slatko, kiselo, pikantno, sočno – ima sve što treba da razveseli nepce. Ali napraviti vlastitu verziju kod kuće i izbjeći duboko prženje, masnoću i stajanje uz štednjak… E to je prava pobjeda!

Tvoj ukus je zakon

Ova domaća verzija slatko-kisele piletine koristi jednostavnu metodu: piletina se marinira u bjelanjku i kukuruznom škrobu, što stvara svilenkasti omotač koja štiti meso i daje mu mekanu, nježnu teksturu.

Umak je klasik s pomakom: kečap, ocat, smeđi šećer i sok ananasa stvaraju poznatu ravnotežu okusa, ali ga lako možeš prilagoditi vlastitom ukusu. Čarobni trik? Vruća tava i pravilno posložen redoslijed dodavanja sastojaka.

Slatko-kisela piletina | Author: omnivorescookbook.com/Pinterest Slatko-kisela piletina foto: omnivorescookbook.com/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Slatko-kisela piletina
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pileća prsa 450 g
  • Bjelanjak 1 kom
  • Sol 1 žličica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žličica
  • Ananas iz konzerve 280 g
  • Sok od ananasa 60 ml
  • Rižin ocat 60 ml
  • Smeđi šećer 2 žlica
  • Suncokretovo ulje 4 žličica
  • Crvena paprika 1 kom
  • Žuta paprika 1 kom
  • Svježi đumbir 1 žličica
Postupak
  1. U većoj zdjeli pomiješaj piletinu narezanu na kockice cca 2,5 cm, bjelanjak, gustin i ½ žličice soli. Sve dobro promiješaj da se meso ravnomjerno obloži. Ostavi 15 minuta na sobnoj temperaturi – taman dok pripremaš ostatak.


  2. U drugoj zdjeli umuti sok iz konzerve ananasa, ocat, kečap, ostatak soli i smeđi šećer. Ovo je temelj umaka, ali slobodno ga kasnije prilagodi – kušanje prije posluživanja je obvezno.


  3. Zagrij tavu ili wok na jakoj vatri, ulij 1 žlicu ulja i zakreni tavu da obloži dno. Dodaj piletinu u jednom sloju. Nemoj miješati. Peci jednu stranu minutu, dok ne dobije zlatnu koricu, pa okreni i ponovi. Piletina treba biti skoro pa kuhana, ali ne sasvim. Izvadi je na tanjur i ostavi sa strane.


  4. U istu tavu ulij preostalu žličicu ulja. Kad se zagrije, ubaci paprike narezane na kockice i naribani đumbir. Pirjaj oko 1 minutu, tek toliko da paprika omekša, ali ostane hrskava.


  5. Dodaj komadiće ananasa i umak, pojačaj vatru. Kad zakuha, vrati piletinu u tavu i pirjaj još 2 minute. Meso će se do kraja skuhati, a umak lagano zgusnuti.


  6. Kušaj. Ako ti je premalo slatko, dodaj još malo šećera. Ako ti fali kiselosti, dodaj kap octa. Sve je podložno tvojoj interpretaciji.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

374 kcal

18 %

MASTI

15,00 g

20 %

KOLESTEROL

185,00 g

61 %

UH

32,00 g

11 %

PROTEINI

30,00 g

60 %

Ne pretrpavaj tavu. Radiš li veću količinu, prži u turama kako bi meso zadržalo finu koricu.

 ​​​​​​​Slobodno se pravi Kinez uz ove recepte!

Kineski rezanci s piletinom Možda vas zanima... Kineski rezanci s piletinom Recepti Kineski pileći rezanci za deset minuta Možda vas zanima... Pet kineskih začina za sasvim novi užitak u jelu None Možda vas zanima... Kineski jastučići Recepti Možda vas zanima... Svinjetina na kineski način Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.