gastro postao
Sarmak znači motati, umotavati, a u ovom je slučaju nadjev koji se umotava u listove vinove loze slatko-slanog okusa
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1341
Potrebno vam je
- 500 g list vinove loze
- 500 g luk ,crveni
- 200 g riža, nepolirana
- 2 žlica pinjoli
- 1 žlica grožđice
- svježe mljeveni papar
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica menta, osušena
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 2 mala žlica sol
- 2 šalica ulje maslinovo
- 2 kom limun
- peršin, list
Priprema
- Očistimo vanjski sloj luka pa prelijemo hladnom vodom na pet minuta. Nasjeckamo. Dodamo 3/4 maslinova ulja i dvije žlice pinjola te dobro promiješamo.
- Propemo rižu i dodamo smjesi. Miješamo nekoliko minuta da se dobro povežu. Dodamo papar, cimet, šećer, grožđice, sok jednog limuna, sol i 1/2 čaše tople vode. Kuhamo oko šest minuta dok riža potpuno ne upije vodu. Za kraj dodamo metvicu.
- Marinirano lišće vinove loze prokuhamo tri minute. Rukom iscijedimo vodu iz lišća. Ako postoje tvrdi dijelovi, lagano ih stanjimo nožem.
- Količinu smjese s rižom (punjenje) stavljamo na list prema njegovoj veličini. Smotamo u sarme. Nekoliko listova stavimo na dno lonca kako zamotane sarme ne bi zagorjele.
- Poslažemo rolice u lonac te prekrijemo slojem lišća vinove loze. Narežemo drugi limun na kriške i poslažemo preko lišća.
- Prelijemo sarme 1,5 čašom vode pa kuhamo oko 25 minuta. Nakon što se ohladi, stavimo u hladnjak te hladimo 24 sata. Poslužimo posuto peršinom i kriškama limuna te uz čašu jogurta.
Izvor 24 sata