gastro postao
Ako tragaš za brzim i osvježavajućim receptom, na pravom si mjestu...
Podloga su mu keksi pomiješani sa maslacem, a krema je kombinacija krem sira i slatkog vrhnja uz dodatak kokosovog brašna i keksa. Kao kruna na kraju dolaze šlag i fini karamel. I zvuči i izgleda dobro pa obavezno isprobaj ovaj recept.
Preporučujemo kalup za tortu promjera 22 ili 24 cm. U slast!
Sastojci za podlogu:
- 300 g keksa (McVities, plazma, petit beurre…)
- 180 g maslaca
Sastojci za kremu:
- 500 g krem sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 60 g kokosa
- 60 g mljevenog keksa
Sastojci za karamel preljev:
- 6 žlica šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
Dodatno:
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Za podlogu pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Utisni dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24 cm.
- Za kremu umiksaj vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Dodaj šlag u krem sir pa dobro sjedini mikserom. Masu podijeli na dva dijela.
- U jedan dio dodaj kokos, u drugi dio dodaj mljeveni keks.
- Podlogu premaži prvo kremu sa kokosom, a odmah potom kremu sa keksom. Preko svega premaži tučeno vrhnje. Pospremi u hladnjak dok pripremaš karamel preljev.
- Za karamel preljev otopi u maloj posudi šećer dok ne postane tamne karamel boje. Nemoj ovo raditi na jakoj vatri kako ti šećer ne bi zagorio prilikom otapanja. Na tako dobiveni karamel stavi tri žlice kiselog vrhnja pa uz miješanje na laganoj vatrici pusti da se svi kristalići šećera otope. Rashladi na sobnu temperaturu uz povremeno miješanje.
- Karamel preljev prebaci u vrećicu za ukrašavanje ili u običnu vrećicu za zamrzavanje. Odreži vrećici jedan vrh pa istisni preljev preko torte kružnim pokretima. Uzmi čačkalicu pa od sredine povlači poteze prema van kako bi dobila lijep uzorak.
- Tortu dobro ohladi prije rezanja.
Ne čekaj predugo već što prije napravi svoj primjerak slatkog i osvježavajućeg savršenstva. Dobar tek.