Recepti 13. listopada 2014.

Sočna torta od naranče

Sočna torta od naranče
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša Jadrana i dalje drži 'slatku stranu' pa je za blogerski izazov pripremila zanosnu tortu od naranče

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 635

Potrebno vam je

  • 100 g maslac, neslani
  • 75 g ulje kokosovo
  • 350 g šećer, kristal
  • 4 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 1 kom limun
  • 300 g bademi,mljeveni
  • 5 kom jaje kokošje
  • sol
  • narančina kora, ušećerena

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje promjera do 22 cm obložite papirom za pečenje. Tostirajte bademe na suhoj tavici, ohladite i sameljite.
  2. Lagano otopite maslac i kokosovo ulje – ne dozvolite da zakuha, samo ga dovedite u tekuće stanje i onda ohladite na sobnu temperaturu.
  3. Umiješajte maslac, 280 gr šećera i korice od citrusa. Možete miješati mikserom, a možete i ručno. Ako koristite mikser odaberite srednju brzinu, bitno je da se smjesa ne miksa prejako. Dodajte polovicu smjese mljevenih badema i nastavite miješati, pa dodajte jaja, jedno po jedno. Na kraju dodajte ostatak badema, brašno i sol, te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  4. Rasporedite smjesu u lim za pečenje i izravnajte površinu. Pecite 50 minuta, slobodno provjerite štapićem je li kolač pečen nakon tog vremena, no budite pažljivi – štapić kod pečenog kolača neće izaći suh, nego vlažan obzirom da je takva tekstura kolača. No ako nije pečen, to ćete primijetiti. Bitno je da ga ne prepečete.
  5. Desetak minuta prije isteka vremena pečenja, napravite sirup. U maloj zdjelici zakuhajte preostali šećer i sok od naranče i limuna. Čim sirup zakuha, maknite ga s vatre.
  6. Kada tortu izvadite iz pećnice, ostavite ju u limu za pečenje i premazujte sirupom uz pomoć kista, dok niste potrošili cijeli sirup. Budite strpljivi kod upijanja, no ne brinite, nećete morati stajati uz kolač dulje od desetak minuta. Znam da je mnogima od vas brzina izrade kolača skoro najbitnija stavka.
  7. Ukrasite kandiranom koricom naranče, narezanom na tanke rezance, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.