Recepti Lokalni specijaliteti 31. srpnja 2023.

Soparnik iz pećnice: Kako kod kuće pripremiti ovo sve cjenjenije tradicionalno jelo?

foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
  • Obožavamo lokalne specijalitete iz raznih krajeva Hrvatske, a jedan je sve popularniji
  • Soparnik je postao delicija nezaobilazna na gastro festivalima
  • Znaš li da ga možeš spremiti i kod kuće, u pećnici? Imamo super recept!

Uljenak, prisnac, zeljenik - zvuči poznato? Vjerojatno samo rijetkima, ali ako kažemo soparnik, sve je puno jasnije. Ovo tradicionalno jelo sve više osvaja svojim zanimljivim okusom i izgledom, sve češće se nalazi u ponudama restorana, a skoro pa nezaobilazna je delicija na gastro festivalima. Originalnim soparnikom smatra se samo onaj pripremljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica, ali i izvedenice mogu biti jako ukusne. Iako se tradicionalno peče na ognjištu, zasut vrućim pepelom i sitnim žarom, u divoti ovog jednostavnog, ali impresivnog lokalnog specijaliteta može se uživati i kad ga ispečemo u pećnici. I, ne, nije toliko teško koliko se čini - donosimo recept: 

Sastojci:

250 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
2 žlice Metro Chef ekstra djevičanskog maslinovog ulja
130 ml tople vode
400 g blitve 
1 žlica sjeckanog peršina
1 manja glavica crvenog luka
15 ml maslinovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
papar, sol


 | Author: METRO foto: METRO

Priprema:

Za tijesto zamijesi brašno, sol, ulje i vodu i podijeli na 2 dijela. Premaži svaki dio uljem i neka odleži oko sat vremena.
Za nadjev operi i osuši blitvu te je nareži na trakice (bijeli dio odstrani). Sitno nasjeckaj luk i peršin, prelij maslinovim uljem te popapri i posoli.
Uključi pećnicu na 220 stupnjeva. Razvaljaj u krug polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini što je moguće tanje. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha prekrivenog papirom za pečenje. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom razvaljanom polovicom tijesta pa zarolaj krajeve tijesta i čvrsto zatvori rubove. Probodi vilicom cijelu površinu gornjeg tijesta. 
Zatim soparnik premaži maslinovim uljem, smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peci oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Kad je soparnik gotov, izvadi iz pećnice i premaži usitnjenim češnjakom i maslinovim uljem. Izreži kriške u obliku romba i - uživaj! 

 | Author: Miranda Čikotić/PIXSELL foto: Miranda Čikotić/PIXSELL


Sve namirnice za ovaj, ali i druge recepte koje planiraš pripremati, pronađi u bogatoj METRO ponudi! 

 
 
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 09. Kolovoz 2023.

    nema boljeg od soparnika