Planiraš li pripremiti pastu alle verdure evo nekoliko važnih činjenica - ne postoji samo jedan način kuhanja tjestenine s povrćem i pri tome ne mislimo samo na izbor povrća. Primjerice, važna je i veličina povrća i vrijeme kuhanja.
Ako želiš da ti prioritet bude na tome da povrće bude hrskavo, nareži ga na krupnije komade ili smanji vrijeme kuhanja na minimum. Ako bi radije da sve više sliči na umak, da okusi povrća više prodiru u tjesteninu ili želiš da se svidi i maloj djeci, povrće dulje kuhaj te ga usitni. Isto vrijedi i za rajčicu – dodaj je na kraju kuhanja ako želiš da jelo zadrži malo kiselosti, osim ako biraš cherry rajčice koje su same po sebi dosta slatke.
Ako želiš, pak, da sve bude posebno slatko, dodaj bilo koju vrstu rajčice nakon poširanja luka i pusti da se smanji dok ne postane slatkastog okusa. Zatim dodaj ostatak povrća. Ako nemaš povrće iz našeg recepta, možeš ga zamijeniti drugim po svom ukusu. Samo imaj na umu da je tvoj odabir dobra kombinacija i koliko se dugo trebaju kuhati da budu al dente.
Špageti s povrćem
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g brokule
- 250 g cvjetače
- 200 g mrkve
- 150 g kukuruza (iz konzerve)
- 400 g špageta
- 200 ml povrtnog temeljca
- ½ vezica bosiljka
- 40 g parmezana
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
Priprema:
- Brokulu i cvjetaču očisti, operi i razdijeli na komade. Mrkvu oguli, očisti i nareži na trake. Kukuruz dobro ocijedi.
- Špagete skuhaj al dente. Brokulu i cvjetaču kuhaj 3 minute u posoljenoj uzavreloj vodi, procijedi, ohladi pod mlazom hladne vode i ocijedi do kraja.
- Mrkvu narezanu na trakice pirjaj 3 minute na zagrijanom maslacu. Dodaj brokulu, cvjetaču i kukuruz te ih zalij temeljcem. Povrće pirjaj 5 minuta.
- Bosiljak operi, osuši i sitno nasjeckaj. Parmezan krupnije naribaj. Špagete dobro ocijedi i pomiješaj s povrćem i bosiljkom. Obilno popapri i pospi ribanim parmezanom.