gastro postao
Šunka je centralni dio uskrsnog stola, a posebno će doći do izražaja umotana u ukusni krušni omotač.
Hrskavi domaći kruh natopljen sokovima šunke, naribani hren, rotkvica, tvrdo kuhana jaja... Zvuči toliko dobro da jedva čekamo uskrsni vikend!
Sastojci:
- 2 kg kuhane šunke
- 1 kg glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca Dr. Oetker
- 2 žličice soli
- 2 žličice suncokretovog ulja
- 3 dl vode
Priprema
- Razmrvite kocku svježeg kvasca. Umiješajte mu nekoliko žlica brašna, nekoliko žlica mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže oko 15 minuta.
- Uspite više pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte kvasac, dodajte dvije-tri žličice soli, izlijte jednu, dvije žlice ulja, malo mlake vode i izmiješajte.
- Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno. Kuhačom umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči.
- Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem.
- Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju.
- Razvaljajte po cijeloj dužini i širini lima ta na njega položite nauljenu šunku.
- Pokrijte folijom i pecite na 200C onoliko sati koliko teži. Onu od jednog kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata itd.
- Zadnjih 20-30 minuta maknite foliju.
Uživajte!