gastro postao
Janjeći kare vrhunski je komad mesa, a ovaj recept - janjeći kare s koricom od badema - doista izvlači najbolje od njega! Svidjet će ti se okus češnjaka u mrvicama, plus 'drski' trik s desertnim vinom, a sve zaokružuju uistinu posebni krumpirići
Tko može reći ne sočnom janjećem mesu na blagdanskom stolu? Posebno kada je 'obučeno' u hrskavu koru od mrvica i začina s dodatkom slatkih badema.
Bez obzira na to voliš li janjetinu poslužiti s nekim umakom – primjerice, s kremastim umakom od bijelog vina i senfa ili pak s pireom (može i onaj od graška) – u svakom scenariju ovo je meso zvijezda svakog blagdanskog stola, a posebno onog uskrsnog.
Janjeći kare s koricom od badema
Sastojci (za 6 osoba):
- 400 ml janjeće juhe
- 1 kg janjećeg karea
- 100 ml crnog desertnog vina
- 1 žličica brašna
- 10 g maslaca
- 1 češanj češnjaka
- 1 luk
- 1 svežnjić peršina
- 25 g krušnih mrvica
- 1 žlica senfa
- 1 jaje
- 25 g nasjeckanih badema
- sol i papar
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Češnjak i luk oljušti pa nasjeckaj. Peršin operi, protresi i nasjeckaj.
- Pomiješaj luk, češnjak, peršin, krušne mrvice, senf, jaja i bademe. Posoli i popapri.
- Posuši meso pa ga s obje strane zapeci na ulju u posudi za pečenje. Mješavinu za koricu ravnomjerno rasporedi po mesu. Peci u pećnici s koricom oko pola sata.
- Meso izvadi i stavi na toplo. Janjeću juhu ulij u posudu za pečenje i kuhaj dok polovica tekućine ne ispari. Dodaj desertno vino pa posoli i popapri.
- Pomiješaj brašno i meki maslac te umiješaj u juhu. Janjeći kare posluži s umakom. Odličan prilog ovom jelu je kelj i krumpir u obliku zeca!
Pečeni zečići od krumpira
Ovaj je prilog odličan uz mnoga jela, posebno ona uskrsna.
Sastojci za 4 osobe:
- 4 - 5 krumpira
- ulje za prženje
- sol
Priprema:
- Operi krumpire, nareži ih na ploške debljine 0,5 cm te pomoću kalupića u obliku zeca izreži oko 20 zečića.
- Tako oblikovane krumpire isprži u vrućem ulju. Stavi ih na kuhinjski ubrus da se dobro iscijede i posluži iz glavno jelo.