Recepti 09. veljače 2017.

Superkošarice: Za dobro jutro i dan pun energije

foto: 123rf
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjeckane orašaste plodove, sušeno voće, pahuljice te sjemenke prelijte medom i maslacem - pa zapecite!

Granola je nastala u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Za razliku od kupovnih pahuljica, koje su manje slatke, sastojci za granolu se pomiješaju i zapeku u pećnici. Hrskavi i usitnjeni komadići miješaju se sa sušenim voćem, najčešće se jedu uz jogurt ili mlijeko.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Smjesu možete iskoristiti za pripremu hrskavih košarica umjesto prhkog tijesta. Iskoristite kupovnu ili pripremite sami domaću granolu pa je utisnite u kalupe za muffine ili one za voćne košarice. Sjeckane orašaste plodove, sušeno voće, zobene i druge pahuljice te sjemenke prelijte mješavinom zagrijanog meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača, maslacem, slatkim i egzotičnim začinima, pa nadjenite smjesom kalupe.

Obložite dno i stijenke kalupa tako da utisnete čašu i košarice su spremne za pečenje. Bolje ih je peći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjele, a nakon što se košarice ohlade, pažljivo ih izvadite iz kalupa i nadjenite jogurtom, mascarponeom i voćem, domaćim pudingom ili voćnom salatom. Za još hrskaviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje.

 | Author: Dremstime foto: Dremstime

Višak smjese možete preliti smjesom vode, ulja i meda pa ispeći na kalupu obloženom papirom za pečenje uz povremeno miješanje, pa ohlađenu smjesu staviti u hermetički zatvorenu posudu. Posipajte je po sladoledu, voćnim desertima, salatama, pečenim kremama i pudinzima ili od nje oblikujte kekse.

Suncokretovo ulje možete zamijeniti kokosovim uljem, a ako ste sa zobenim pahuljicama pomiješali i kikiriki, prelijte ih maslacem od kikirikija. Od granole se mogu napraviti i energetske pločice; sve sastojke zapečene u kalupu ostavite u zamrzivaču da se stvrdnu pa ih režite na kockaste komade.

 | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Za energičan početak dana, pločice možete preliti otopljenom čokoladom i posuti sjeckanim orašastim plodovima. Od kombinacije granole i voća ispecite drobljenac. Mješavina domaće granole može zamijeniti i usitnjene kekse kod pripreme podloge za cheesecake i druge pite. Okrugli kalup obložite folijom, pečenu granolu pomiješajte s otopljenom čokoladom i maslacem te rasporedite po dnu i rubovima pripremljenoga kalupa. Ostavite neka se stisne u hladnjaku, pažljivo skinite foliju i stavite biskvit od granole na tanjur za posluživanje te nadjenite kremom za pite i torte.

 

KOŠARICE OD GRANOLE 

Sastojci:

  • 300 G ORAŠASTIH PLODOVA
  • 100 G ZOBENIH PAHULJICA
  • 100 G SEZAMA
  • 80 G KOKOSOVA BRAŠNA
  •  200 G SUŠENIH BRUSNICA ILI GROŽĐICA
  • 1/2 ŽLIČICE CIMETA, MAHUNA VANILIJE
  •  2 DL MEDA ILI JAVOROVA SIRUPA
  •  4 ŽLICE KOKOSOVA ILI SEZAMOVA ULJA


Priprema:

  1. Orašaste plodove sitno nasjeckajte i pomiješajte sa zobenim pahuljicama, sezamom i sušenim voćem. Na laganoj vatri zagrijte med i ulje, pa dodajte cimet i vaniliju.
  2. Prelijte preko pahuljica i orašida, promiješajte i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Kalupe za muffine premažite uljem i rasporedite ohlađenu smjesu. Utisnite je uz pomoć manje čaše dok ne dobijete oblik košarice.
  3. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 15 minuta dok rubovi ne potamne. Ostavite neka se ohlade u kalupu, lagano izvadite i nadjenite čvrstim jogurtom i svježim voćem.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.