Medaljoni od svinjskog mesa u kombinaciji s kruškama samo su početak ovog vrhunskog jela. Dodaš li mu cikoriju, rezance i pršut dobit ćete recept koji će svi zapamtiti.
Svinjski file lako se može pronaći u većini trgovina, a ovaj svestrani komad mesa temelj je mnogih sjajnih recepata. U obliku medaljona sviđaju se i najmlađima, a to je i praktičan način da se osigura ravnomjerno kuhanje i kontrola porcija.
Izuzetno bitna stvar kod ovog jela je voćni sok kojim svinjetina dobiva dodatnu sočnost i okus. Voće i svinjetina prirodna su kombinacija, a sok od jabuke čini čuda dajući okus i vlažnost mesu!
Medaljoni s cikorijom i rezancima
(za 4 osobe)
Sastojci - za meso i prilog s kruškama:
- 2 kruške
- 350 ml soka od jabuke
- 20 g šećera
- 1 klinčić
- ¼ prutića cimeta
- 650 g svinjećeg filea
- sol i papar
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- zrna bijelog papra
- 100 ml mesnog temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g mekog sira s plemenitom plijesni
Sastojci - za cikoriju i rezance:
- 4 cikorije
- 2 žlice maslaca
- sol i papar
- 8 kriški pršuta
- 150 ml temeljca
- 300 g širokih rezanaca
- nasjeckani peršin
Postupak:
- Kruške oguli, prereži i ukloni im koštice. Sok od jabuke, šećer, klinčić i cimet zakuhaj. Tomu dodaj polovicu krušaka, poklopi i zakuhaj. Zatim lonac makni sa štednjaka te kruške ostavi da se hlade u umaku. U međuvremenu voće jednom pažljivo okreni. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Operi cikoriju, uzduž je prereži i ukloni gorkastu srž. Maslac ugrij u vatrostalnoj tavi te poprži polovicu povrća sa svih strana. Posoli ih, popapri i izvadi. Na svaku polovicu stavi plošku pršuta. Umak od prženja zakuhaj sa 150 ml temeljca, ponovno u to vrati povrće te peci u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
- Široke rezance skuhaj prema uputi s pakiranja.
- File operi, posuši i ukloni masnoću i žilice. Nareži ga na odreske debljine 4-5 cm, malo ih istuci te posoli i popapri. Ulje s maslacem ugrij u tavi pa poprži medaljone, sa svake strane 2-3 minute. Izvadi ih i stavi na toplo. Zrna papra razmrvi i poprži u masnoći od prženja. Ulij vrhnje i temeljac te kratko zakuhaj.
- Meki sir nareži na četiri ploške. Stavi sir na polovice krušaka i peci u pećnici nekoliko minuta. Umak od papra procijedi kroz cjedilo, kratko ga zakuhaj i još jednom začini. Tjesteninu ocijedi i pospi nasjeckanim peršinom. Svinjeće medaljone posluži s cikorijom, širokim rezancima i kruškama te prelij umakom.