gastro postao
U pripremi školjaka budite vrlo oprezni - birajte isključivo svježe školjke, a one koje se ne otvore u prvom zagrijavanju, izvadite iz lonca
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 896
Potrebno vam je
- 800 g tjestenina s jajima
- 600 g vongola
- 1 žlica kapari
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 režanj češnjak
- 4 dl riblji temeljac
- 2 dl vino bijelo
- 1 list komorač, list
Priprema
- Taglioline skuhajte u malo slane vode i dvije žlice maslinova ulja.
- Na mlakom maslinovu ulju kratko pirjajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Dodajte svježe i zatvorene školjke te kratko pržite. Podlijevajte ribljim temeljcem koji ste prije skuhali od glava kozica ili neke druge ribe i korjenastog povrća, procijedili i spremili.
- Školjke dobro promiješajte ili protresite u zdjeli da ih ulje oblije i zagrije. Kratko kuhajte dok se školjke ne otvore. Podlijete s malo bijelog vina.
- Dodajte napola kuhano tijesto. Dok se bude dovršavalo, “popit” će umak od temeljaca, vina i školjki.
- Prije kraja pospite sjeckanim listićima koromača i kaparima. Poklopite te dobro protresite.
U pripremi školjaka budite vrlo oprezni - birajte isključivo svježe školjke, a one koje se ne otvore u prvom zagrijavanju, izvadite iz lonca
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić