gastro postao
Talijanski specijalitet od slanutkovog brašna poznat je i pod imenina cecina i socca
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 201
Potrebno vam je
- 300 g slanutkovo brašno
- 9 dl voda
- 0.50 dl ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Slanutkovom brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i sol neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice. Dobit ćete dosta rijetku smjesu koja svakako treba odstajati najmanje od 2 sata pa sve do 4-5 sati. Smjesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi (ja obično ostavim od 2 do 2,5 sata). S vremena na vrijeme je promiješajte i šupljikavom žlicom skinite pjenu koja se napravila na površini.
- Pećnicu zagrijte na temperaturu od 250 Celzijevih stupnjeva, a pleh ili kalup u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem.
- Izlijte smjesu (koja ne smije prijeći debljinu od 1 cm) na pleh ili u kalup te stavite peći od 20 do 25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lijepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grijač) i pustite da se dobro zapeče.
- Kad je farinata pečena, još vruću posipajte svježe mljevenim paprom ili preskočite ovaj završni korak ako jelo služite djeci.
Izvor Sandra Rončević