Recepti 13. listopada 2014.

Talijanska farinata

Talijanska farinata
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanski specijalitet od slanutkovog brašna poznat je i pod imenina cecina i socca

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 201

Potrebno vam je

  • 300 g slanutkovo brašno
  • 9 dl voda
  • 0.50 dl ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Slanutkovom brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i sol neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice. Dobit ćete dosta rijetku smjesu koja svakako treba odstajati najmanje od 2 sata pa sve do 4-5 sati. Smjesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi (ja obično ostavim od 2 do 2,5 sata). S vremena na vrijeme je promiješajte i šupljikavom žlicom skinite pjenu koja se napravila na površini.
  2. Pećnicu zagrijte na temperaturu od 250 Celzijevih stupnjeva, a pleh ili kalup u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem.
  3. Izlijte smjesu (koja ne smije prijeći debljinu od 1 cm) na pleh ili u kalup te stavite peći od 20 do 25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lijepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grijač) i pustite da se dobro zapeče.
  4. Kad je farinata pečena, još vruću posipajte svježe mljevenim paprom ili preskočite ovaj završni korak ako jelo služite djeci.

Izvor Sandra Rončević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.