Recepti Prilog 20. svibnja 2024.

Tamagoyaki - japanski omlet koji ćeš obožavati

Doručak
10 MIN
10 MIN
4
SREDNJE
Tamagoyaki, japanski omlet
Tamagoyaki, japanski omlet
foto: Instagram @justonecookbook
Znamo, naziv ovog jela zvuči kao igračka, ali nije! Tamagoyaki je nježan i delikatan japanski omlet koji se priprema tehnikom rolanja... Samo zvuči komplicirano, zapravo je - igra!

Ako tražiš jednostavan izbor za doručak ili odličan prilog uz ručak ili večeru, odgovor je - tamagoyaki, klasično japansko jelo od rolanog omleta, blago zaslađeno šećerom i začinjeno sojinim umakom, mirinom i dashi juhom. Lako i brzo se priprema, a najbolje od svega je to što su i ostaci ovog jela izvrsni, bilo hladni ili zagrijani u mikrovalnoj pećnici.

Ispeci jaje

Doslovce, "Tamago" na japanskom znači jaje, a "yaki" - peći. U Japanu postoji mnogo varijacija ovoga jela, ovisno o regiji. Neki od začina koriste samo sol, sojin umak i šećer. Drugi mu dodaju mirin i dashi juhu, treći pak punjenja poput morske trave, lososa, morskih plodova ili sira. Ukratko, poigraj se i kreiraj svoju verziju.

Donosimo recept za dashimaki tamagoyaki, koji sadrži mirin i dashi, juhu bogatu umamijem napravljenu od kombu algi i bonito pahuljica. U Japanu se tamagoyaki tako često priprema da se koristi specifična tava nazvana “kotobuki tamagoyaki”. Riječ je o pravokutnoj tavi sa zakrivljenim stranama, što olakšava preklapanje, rolanje i klizanje jaja.

Ne gasi ekran dok kuham

Tamagoyaki
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Voda 0,25 šalica
  • Dashi prah 0,25 žličica
  • Šećer kristal 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Soja umak 1 žličica
  • Mirin 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Daikon
Postupak
  1. Pripremi dashi juhu: u zdjelici ili staklenoj mjernoj šalici pomiješaj 1/4 šalice tople vode i dashi prah. Miješaj vilicom dok se granule ne otope. Topla voda pomaže otapanju.


  2. Istuci jaja: u srednju zdjelu dodaj jaja, šećer i sol. Vilicom "tuci" jaja dok se sastojci temeljito ne spoje. Pokušaj ne napraviti previše mjehurića.


  3. Začini jaja dodajući dashi juhu, sojin umak i mirin. Miješaj dok se sastojci ne sjedine. Za svilenkastiju teksturu poput custard kreme, jaja procijedi kroz fino sito postavljeno iznad mjernog lončića s izljevom - to će olakšati ulijevanje smjese u tavu.


  4. Stavi ulje u zdjelicu i umoči mali, presavijeni papirnati ubrus u njega. Namaži unutrašnjost kotobuki tamagoyaki tave ili male neprijanjajuće tave. Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, dovoljno da počneš peći jaja kada ih dodaš, ali ne tako jako da odmah potamne, zatim smanji vatru na srednje slabu.


  5. Ulij malo smjese u tavu, tek toliko da prekrije dno. Peci dok se gotovo ne stisne, a vrh ostane još malo tekuć. Koristi štapiće za jelo ili tanku špatulu da podigneš jedan kraj omleta, preklopi i zarolaj ga prema suprotnom kraju tave. Ne brini ako su prvi preklopi naborani. Samo nastavi rolati.


  6. Ponovno namaži tavu uljem pomoću natopljenog papirnatog ubrusa. Zatim ulij smjesu za omlet, toliko da prekrije dno tave. Podigni već pečena jaja i nagni tavu tako da smjesa sirovih može ući i ispod pečenog dijela.


  7. Peci dok se gotovo ne stisne. Ponovno zarolaj jaja u suprotnom smjeru, gradeći slojeve. Ponovi postupak još jednom - namaži tavu, dodaj više smjese za jaja i zarolaj u drugom smjeru. U ovom trenutku ćeš upotrijebiti polovicu smjese za jaja. 


  8. Izvadi tamagoyaki na tanjur za posluživanje ili dasku za rezanje.


  9. Pripremi drugi tamagoyaki s preostalom smjesom slijedeći isti postupak.


  10. Tamagoyaki nareži na kriške debljine 2,5 cm kako bi se dobro vidio presjek. Posluži s naribanim daikonom ili kao dio priloga.


Isprobaj još recepata za omlet!

omlet Možda vas zanima... Savršeno jutro uz kremasti omlet Marthe Stewart Recepti Omlet Možda vas zanima... Znamo sve tajne savršeno kremastog omleta Špajza jaja, omlet, kajgana Možda vas zanima... Slavni chefovi otkrili svoje trikove za savršen omlet Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.