gastro postao
Tartlets su vječno neodoljive i idealne za posluživanje gostiju jer ih se može pripremiti i zamrznuti.
Svaka pita može se pripremiti u umanjenom izdanju i kao zalogaj poslužiti uz popodnevnu kavu. Od dobro ohlađenog prhkog tijesta okruglim kalupom ili širom čašom oblikujte krugove, obložite male kalupe ili ispecite košarice s nadjevom ili bez njega. Nadjenuti ih možete već gotovim kremama, čokoladnim namazima, voćnim jogurtima, svježim voćem te posipati komadiće čokolade.
Predlažemo mini tartove s maslacem od kikirikija i čokolade.
Potrebno vam je:
- 200 g brašna
- 2 žlice šećera
- 115 g maslaca
- žlica vode
Nadjev:
- 150 g kikiriki maslaca
- 2 i 1/2 dl čvrstog jogurta
- 4 žlice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 2 žlice meda
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Brašno i šećer stavite u zdjelu, dodajte maslac ohlađen na manje komade te rukama izradite mrvičastu smjesu. Dodajte vodu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Umotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta. Kalupe za mini tartove premažite maslacem i pospite brašnom, obložite razvaljanim tijestom i izbodite vilicom.
- Obložite tijesto u kalupu papirom za pečenje i ispunite kuglicama za pečenje ili suhim grahom. Pecite oko 15 minuta u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva.
- Maknite papir i kuglice, ostavite neka se hladi i pripremite nadjev.
- Izmiksajte kikiriki maslac, jogurt, šećer, malo soli i vaniliju. Dvije žlice stavite sa strane, a ostalo izlijte preko pečenih košarica i ostavite u hladnjaku sat vremena. Čokoladu rastopite na pari s medom i uljem.
- Nakon 10 minuta izvadite pitu iz hladnjaka i prelijte čokoladnom glazurom te vratite u hladnjak dok se čokolada ne stisne.
Dobar tek!