gastro postao
Napravite sočnu teletinu i oduševite ukućane predivnim ručkom
Sve što trebate je dobar komad teleće pisanice, dvije šake mahuna i malo Madeira vina za umak. OK, i još pokoji sastojak, ali njega ćete saznati u receptu! Ovo jelo, najbolje je posluženo toplo i svježe. Ovako pripremljeni, teleći medaljoni mogu postati i prava blagdanska gozba!
Sastojci:
- 2 šake zelenih mahuna (oko 100 g)
- Voda za kuhanje
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica maslaca
- Sol i papar
- 6 telećih medaljona (od pisanice) po 50 g
- 1 1/2 šalica shitake gljiva ili šampinjona ili nekih sličnih gljiva tanko narezanih i očišćenih
- 2 žličice svježe ribanog češnjaka
- Ulje
- Maslac
- 1/3 šalice vina Madeira
- 1/2 šalice goveđeg temeljca
- 2 žlice smjese maslaca i brašna (ista količina maslaca i brašna se pomiješa i ohladi)
- 1 žlica listića peršina
Priprema:
- Večer prije, odmrznuti medaljone (ili ako nisu bili u zamrzivaču, preskočiti odmrzavanje) i nasoliti ih te staviti u hladnjak da se posuše i puste vlagu; najbolje ih je staviti na papirnate ručnike
- U velikom loncu zakuhati vodu s malo soli i kada zakuha, staviti mahune; držati ih kratko, trebaju biti al dente, ohladiti ih pod hladnom vodom i posušiti na papirnatim ručnicima
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Izvaditi medaljone iz hladnjaka i popapriti ih.
- Zagrijati ulje u posudi za pečenje i staviti medaljone da se lijepo zarumene s obje strane. Maknuti ih iz posude
- U istu posudu, još vruću, dodati žlicu maslaca i gljive - posoliti ih i popapriti; trebaju postati zlatno smeđe i lagano hrskave
- Maknuti gljive s vatre i uliti vino (pažljivo) i vratiti na vatru - paziti jer bi se vino moglo zapaliti. Ako se zapali -pustiti da izgori alkohol. Kuhati dok ne postane gusto pa uliti temeljac. Smanjiti temperaturu i ostaviti da kratko kuha. Dodati smjesu maslaca i brašna i pustiti da kratko provrije pa maknuti s vatre.
- Medaljone staviti u pećnicu da se zagriju
- U drugu posudu za pečenje staviti žlicu maslaca i rastopiti ga, dodati mahune i kratko ih popržiti na maslacu -tek toliko da dobiju zlatnu boju.
- Izvaditi medaljone iz pećnicu, staviti uz njih mahune i preliti pripremljenim umakom.
Dobar tek!