Recepti 12. ožujka 2017.

Teleći medaljoni s povrćem u umaku od vina

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite sočnu teletinu i oduševite ukućane predivnim ručkom

Sve što trebate je dobar komad teleće pisanice, dvije šake mahuna i malo Madeira vina za umak. OK, i još pokoji sastojak, ali njega ćete saznati u receptu! Ovo jelo, najbolje je posluženo toplo i svježe.  Ovako pripremljeni, teleći medaljoni mogu postati i prava blagdanska gozba

Sastojci:

  • 2 šake zelenih mahuna (oko 100 g)
  • Voda za kuhanje
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žlica maslaca
  • Sol i papar
  • 6 telećih medaljona (od pisanice) po 50 g
  • 1 1/2 šalica shitake gljiva ili šampinjona ili nekih sličnih gljiva tanko narezanih i očišćenih
  • 2 žličice svježe ribanog češnjaka
  • Ulje
  • Maslac 
  • 1/3 šalice vina Madeira
  • 1/2 šalice goveđeg temeljca
  • 2 žlice smjese maslaca i brašna (ista količina maslaca i brašna se pomiješa i ohladi)
  • 1 žlica listića peršina

Priprema:

  1. Večer prije, odmrznuti medaljone (ili ako nisu bili u zamrzivaču, preskočiti odmrzavanje) i nasoliti ih te staviti u hladnjak da se posuše i puste vlagu; najbolje ih je staviti na papirnate ručnike
  2. U velikom loncu zakuhati vodu s malo soli i kada zakuha, staviti mahune; držati ih kratko, trebaju biti al dente, ohladiti ih pod hladnom vodom i posušiti na papirnatim ručnicima
  3. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  4. Izvaditi medaljone iz hladnjaka i popapriti ih.
  5. Zagrijati ulje u posudi za pečenje i staviti medaljone da se lijepo zarumene s obje strane. Maknuti ih iz posude
  6. U istu posudu, još vruću, dodati žlicu maslaca i gljive - posoliti ih i popapriti; trebaju postati zlatno smeđe i lagano hrskave
  7. Maknuti gljive s vatre i uliti vino (pažljivo) i vratiti na vatru - paziti jer bi se vino moglo zapaliti. Ako se zapali -pustiti da izgori alkohol. Kuhati dok ne postane gusto pa uliti temeljac. Smanjiti temperaturu i ostaviti da kratko kuha. Dodati smjesu maslaca i brašna i pustiti da kratko provrije pa maknuti s vatre. 
  8. Medaljone staviti u pećnicu da se zagriju
  9. U  drugu posudu za pečenje staviti žlicu maslaca i rastopiti ga, dodati mahune i kratko ih popržiti na maslacu -tek toliko da dobiju zlatnu boju.
  10. Izvaditi medaljone iz pećnicu, staviti uz njih mahune i preliti pripremljenim umakom.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.