Špajza 20. prosinca 2016.

Naj Božić: Slasne ideje za bogat blagdanski stol

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Od predjela do deserta, pomoću naših malih savjeta i vaš blagdanski stol može biti upravo savršen. Posebice ako se u ovu avanturu upuštate po prvi put

Od hladnog predjela do deserta, blagdanski stol jedan je od onih pothvata u koji se jednostavno trebate upustiti i uživati. Priprema jela itekako može proći bez stresa ako na vrijeme isplanirate samu pripremu hrane. Odredite kada će u pećnicu ići purica, a kada je vrijeme za pečenje biskvita ili mirisnog domaćeg kruha pa si uvelike olakšajte posao.

Predjela

S obzirom na to da je riječ o cjelodnevnoj pripremi blagdanskih jela, hladno predjelo trebalo bi biti što jednostavnije, ali s dozom elegancije i finih božićnih okusa. Najbolji odabir bit će različiti namazi koje možete pripremiti unaprijed pa ih poslužiti uz hrskav, tostirani kruh. Bruschette su također sjajno rješenje, ali i sveprisutna francuska salata kojoj tako teško odolijevamo.

Možda vas zanima... Pašteta od dimljene pastrve Recepti Crostini Možda vas zanima... Grickanje sa stilom: Crostini s paprikom i inćunima None

Svojim kombinacijama ne zaboravite dodati blagdanskog šarma, zaigrajte se začinima, u slanim jelima koristite čak i one koji vam nisu prvi odabir. Ne bojte se upotrijebiti cimet, klinčić ili pak đumbir i u slanim jelima.

Hladno doba traži tople juhe. Savršen odabir za blagdanski stol bit će krem juhe. Poslužite ih u manjim količinama kako ne bi prije vremena zasitile goste. Sjajan odabir bit će gusta juha od cvjetače ili brokule. Želite li se pak okušati u nečem posve drugačijem, birajte nešto neobičnije kombinacije poput krem juhe od slanutka s prstohvatom čilija.

krem juha od mrkve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Glavno jelo

Glavno jelo zahtijevat će najviše pažnje, no upravo zato ono će biti najveća zvijezda vašeg stola. Bez obzira za koju se vrstu mesa odlučili, važno je pažljivo tempirati vrijeme pečenja, ali i hlađenja. Purica i mlinci, kakvo svinjsko pečenje, junetina ili pak mesna štruca, svako jelo zahtjeva određenu pažnju. Pripremate li meso koje u marinadi može odstajati dan ili dva, svakako ga začinite prije kako bi upilo što više okusa. Pazite na temperaturu da se ne bi presušilo i dopustite da dobije hrskavu koricu bez obzira o kakvom se pečenju radi. Sjajne okuse dopunjavaju upravo divne teksture.

Purica-s-mlincima Možda vas zanima... Purica s mlincima, čisto savršenstvo... Recepti

Purica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Desert

Kod pripreme deserta budite odvažni, birajte neobične kombinacije koje u sebi sadrže ono najljepše - mirise i okuse Božića. Umjesto klasične mađarice pripremite čitavu tortu od mrkve i lješnjaka ili pak čokoladni kolač na tri kata kojim će baš svatko biti oduševljen. Zaigrajte se, temeljite svoj desert na toplim božićnim začinima poput anisa i cimeta. Dodajte i nešto marcipana pa sve zajedno upakirajte u najveću slatku deliciju kojom ćete oduševiti najdraže.

Torta od mrkve Možda vas zanima... Klasika koju volimo: Torta od mrkve None

Torta od kestena | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Uz odabrana jela svakako odaberite pripadajuća pića. Večeru započnite domaćim voćnim ili čokoladnim likerima, a zatim se prebacite na kombiniranje crnih i bijelih vina uz odabrana jela. Za kasnije druženje svakako imajte spremno i kuhano vino.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.