Recepti 13. listopada 2014.

Terina od lososa i pistacija

Terina od lososa i pistacija
gastro postao gastro.24sata.hr
Predjelo koje spaja i okus lososa i pistacija

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 703

Potrebno vam je

  • 600 g losos
  • 300 g luk ,crveni
  • 100 g češnjak
  • 200 g tikvice, zelene
  • sol
  • papar
  • bosiljak, vezica
  • 2 dl vrhnje za kuhanje
  • 200 g pistacije
  • bijeli papar
  • 5 g zelatina

Priprema

  1. Odrezak svježeg i očišćenog lososa narežite na dugačke trake široke 3-4 centimetra i složite u teflonski četvrtasti kalup. Slažite ih poput mrežice da im se krajevi dodiruju.
  2. Želatinu u listićima rastopite u malo vode, a vrhnje za kuhanje zakuhajte na 70 stupnjeva. Ne dopustite da proključa. U vrhnje dodajete na kockice narezane tikvice i maknite s vatre.
  3. U blenderu usitnite i izmiješajte luk, češnjak i 1 dl maslinova ulja sve dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
  4. Kremu dodajte u lonac s toplim vrhnjem i tikvicama, promiješajte te umiješajte rastopljenu želatinu. Promiješajte da se okusi prožmu te prelijte preko složenih trakica lososa u teflonskom kalupu.
  5. Obilno pospite grubo sjeckanim pistacijem.
  6. Preko smjese složite još jedan red lososa narezana na trakice.
  7. Zdjelu omotajte u aluminijsku foliju te kuhajte u toploj kupki 30 minuta na 140 stupnjeva.
  8. Servirajte narezano na ploške.

Izvor 'Mali i slasni zalogaji'; Zoran Gajić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.