gastro postao
Predjelo koje spaja i okus lososa i pistacija
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 703
Potrebno vam je
- 600 g losos
- 300 g luk ,crveni
- 100 g češnjak
- 200 g tikvice, zelene
- sol
- papar
- bosiljak, vezica
- 2 dl vrhnje za kuhanje
- 200 g pistacije
- bijeli papar
- 5 g zelatina
Priprema
- Odrezak svježeg i očišćenog lososa narežite na dugačke trake široke 3-4 centimetra i složite u teflonski četvrtasti kalup. Slažite ih poput mrežice da im se krajevi dodiruju.
- Želatinu u listićima rastopite u malo vode, a vrhnje za kuhanje zakuhajte na 70 stupnjeva. Ne dopustite da proključa. U vrhnje dodajete na kockice narezane tikvice i maknite s vatre.
- U blenderu usitnite i izmiješajte luk, češnjak i 1 dl maslinova ulja sve dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
- Kremu dodajte u lonac s toplim vrhnjem i tikvicama, promiješajte te umiješajte rastopljenu želatinu. Promiješajte da se okusi prožmu te prelijte preko složenih trakica lososa u teflonskom kalupu.
- Obilno pospite grubo sjeckanim pistacijem.
- Preko smjese složite još jedan red lososa narezana na trakice.
- Zdjelu omotajte u aluminijsku foliju te kuhajte u toploj kupki 30 minuta na 140 stupnjeva.
- Servirajte narezano na ploške.
Izvor 'Mali i slasni zalogaji'; Zoran Gajić