Recepti 13. listopada 2014.

Tjestenina s raguom

gastro postao gastro.24sata.hr
Pappardelle s raguom od govedine kao savršeni obrok koji podsjeća na maminu kuhinju

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 931

Potrebno vam je

  • 30 g maslac, neslani
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 100 g panceta
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom celer (cijeli)
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 2 režanj češnjak
  • 400 g govedina, krta, mljevena
  • 1 dl goveđi temeljac
  • 2 žlica pasirana rajčica (passata)
  • 400 g pelati
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 0.80 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 450 g tjestenina s jajima
  • parmezan

Priprema

  1. Pancetu narežemo na kockice. Luk i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo, a češnjak zgnječimo. Mrkvu i celer očistimo i nasjeckamo na komadiće. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo. Sok sačuvamo. Mlijeko zagrijemo.
  2. U tavi otopimo maslac s maslinovim uljem i popržimo pancetu od 1 do 2 minute. Dodamo luk, celer, mrkvu i češnjak te nastavimo pržiti, povremeno miješajući, oko 10 minuta.
  3. Umiješamo meso i razlomimo grudice pa kuhamo, često miješajući, još oko 10 minuta. Umiješamo temeljac, pire od rajčice i rajčice, posolimo i popaprimo i pustimo da zavre. Vatru posve smanjimo, poklopimo i ostavimo da lagano vrije još sat i pol.
  4. Povremeno promiješamo i prema potrebi dodamo temeljca. Umiješamo mlijeko, poklopimo i pustimo da lagano vrije još 30 minuta.
  5. U duboki lonac uspemo puno vode i posolimo. Kad zavre, dodamo pappardelle i ostavimo da lagano vriju od 8 do 10 minuta.
  6. Ocijedimo, prelijemo raguom i poslužimo posuto ribanim parmezanom.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.