gastro postao
Pappardelle s raguom od govedine kao savršeni obrok koji podsjeća na maminu kuhinju
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 931
Potrebno vam je
- 30 g maslac, neslani
- 2 žlica ulje maslinovo
- 100 g panceta
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom celer (cijeli)
- 1 kom mrkva, crvena
- 2 režanj češnjak
- 400 g govedina, krta, mljevena
- 1 dl goveđi temeljac
- 2 žlica pasirana rajčica (passata)
- 400 g pelati
- sol
- svježe mljeveni papar
- 0.80 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 450 g tjestenina s jajima
- parmezan
Priprema
- Pancetu narežemo na kockice. Luk i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo, a češnjak zgnječimo. Mrkvu i celer očistimo i nasjeckamo na komadiće. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo. Sok sačuvamo. Mlijeko zagrijemo.
- U tavi otopimo maslac s maslinovim uljem i popržimo pancetu od 1 do 2 minute. Dodamo luk, celer, mrkvu i češnjak te nastavimo pržiti, povremeno miješajući, oko 10 minuta.
- Umiješamo meso i razlomimo grudice pa kuhamo, često miješajući, još oko 10 minuta. Umiješamo temeljac, pire od rajčice i rajčice, posolimo i popaprimo i pustimo da zavre. Vatru posve smanjimo, poklopimo i ostavimo da lagano vrije još sat i pol.
- Povremeno promiješamo i prema potrebi dodamo temeljca. Umiješamo mlijeko, poklopimo i pustimo da lagano vrije još 30 minuta.
- U duboki lonac uspemo puno vode i posolimo. Kad zavre, dodamo pappardelle i ostavimo da lagano vriju od 8 do 10 minuta.
- Ocijedimo, prelijemo raguom i poslužimo posuto ribanim parmezanom.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata