Recepti 08. listopada 2022.

Toad in the hole - ukusno jelo šaljivog naziva

Toad in the hole recept foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od britanskih klasika, toad in the hole odličan je odabir za ručak ili večeru

Možda zvuči tako, ali ovo britansko jelo nema veze sa žabama. Toad in the hole, u prijevodu žaba u rupi, tradicionalno je jelo koje se na području britanskih teritorija tradicionalno priprema već dugi niz godina. Baza jela toad in the hole je jorkširski puding, još jedno britansko jelo koje se obično poslužuje za nedjeljni ručak, uz pečeno pile i grašak. Nemoj da te zbuni ime puding, ne radi se o slatkom pudingu kakvog mi poznajemo, nego pjenastom slanom biskvitu. 

Toad in the hole ima dugu tradiciju

Slane biskvite koje nazivaju puding, Britanci su počeli pripremati još u 18. stoljeću, a tradicija se nastavila i danas. Uz jorkširski puding, glavni sastojak su kobasice po kojima je jelo i dobilo ime. Nema jasnih zapisa jesu li se one ikada pripremale od žaba, no opisano je kako je toad in the hole jelo dobilo ime po tome što kobasice koje vire iz tijesta podsjećaju na žabe koje vire iz zemlje i čekaju svoj plijen. 

Umak od luka savršeno pristaje uz toad in the hole

Recept koji ti donosimo je tradicionalni britanski, baš onako kako ga pripremaju njihove bake i djedovi. Uz  tijesto i kobasice savršeno se slaže i umak od luka koji upotpunjuje ovo jelo i čini ga sočnijim. Predlažemo da uz toad in the hole poslužiš i pire od graška ili jednostavnu zelenu salatu. 

 | Author: Shutterstock Umak od luka foto: Shutterstock

Toad in the hole recept

Sastojci za toad in the hole:

  • 175 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 2 žlice ulja
  • 8 manjih kobasica
  • Papar
  • Sol

Priprema toad in the hole:

  1. U posudu pomoću sita dodaj brašno te zatim papar i sol. 
  2. Napravi udubinu u sredini brašna i dodaj jaja. Pažljivo ih umijesi. 
  3. Postepeno dodaj mlijeko uz konstantno miješanje da se ne bi stvorile grudice. 
  4. Smjeru prekrij folijom i ostavi u hladnjaku sat vremena.
  5. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i za to vrijeme pripremi umak od luka.
  6. Posudu za pečenje stavi u pećnicu da se zagrije. Jednom kada je vruća dodaj ulje i kobasice te ih peci u pećnici dok ne dobiju smeđu boju. Ne moraju biti potpuno pečene. 
  7. Promiješaj smjesu za puding i ulij u posudu za pečenje u kojoj se nalaze kobasice. 
  8. Sve peci 30 do 35 minuta ili dok se tijesto nije ispeklo i postalo pjenasto. 
  9. Kada je gotovo, izvadi iz pećnice, posluži toplo u tanjure i prelij umakom od luka.

Sastojci za umak od luka:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 1/2 žličice senfa
  • 500 ml temeljca (može i od goveđe ili pileće kocke)

Priprema umak od luka:

  1. Luk nasjeckaj na sitne kockice i stavi peći u lonac s uljem. 
  2. Peci luk na laganoj temperaturi 15 do 20 minuta, ako se previše brzo peče, poklopi poklopcem. 
  3. Kada je luk mekan i smeđ, umiješaj senf i podlij temeljcem. Dodaj papar i sol. 
  4. Kuhaj umak 15-ak minuta ili dok se volumen ne smanji za pola. 

 | Author: Shutterstock Toad in the hole recept foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Slasno jelo koje je nastalo za krunidbu Elizabethe II. lako pripremi doma Kolumne Možda vas zanima... Tradicionalne engleske slastice koje moraš isprobati! Recepti Možda vas zanima... Pork Wellington - probaj mu reći ne! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.