gastro postao
Desert koji će vas osvojiti svojim izgledom i okusom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 328
Kore
- 3 kom bjelanjak kokošji
- 70 g šećer, kristal
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 1 mala žlica alkoholni ocat
- 0.50 žlica tamni rum
- 2 žlica ulje suncokretovo
- 20 g kukuruzni škrob
- 30 g oštro brašno
Krema
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 200 ml sok od ananasa (konz.)
- 800 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 30 g vanilija bourbon
- 180 g šećer, kristal
- 150 g kukuruzni škrob
- 125 g maslac, slani
- 850 g kompot od ananasa
Ukrašavanje
- 500 ml vrhnje za šlag
Priprema
- Skuhajte kremu - žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte sok od ananasa (iz konzerve) i prosijano škrobno brašno.
- Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad provrije, dodajte malo mlijeka žumanjcima kako biste ih temperirali i umutite pjenjačom.
- Zatim smjesu sa žumanjcima izlijte u vrelo mlijeko i kuhajte miješajući dok se ne zgusne poput pudinga. Maknite s vatre, pokrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite.
- Zatim kremu razradite mikserom. Pjenasto izmiksajte maslac i sjedinite ga s kremom. Umiješajte ananas narezan na kockice.
- Za koru izmiksajte tri bjelanjka s prstohvatom soli u snijeg pa postupno umiksajte šećer. Dodajte prosijano škrobno brašno, prašak za pecivo i oštro brašno pa lagano izmiksajte. ručno umiješajte rum, ulje i ocat.
- Dno kalupa za tortu promjera 26 cm namastite, prekrijte papirom za pečenje i rasporedite koru.
- Ispecite tri kore 10-ak minuta na 160°c. Kore nadjenite kremom i složite jednu na drugu.
- vrhnje izmiksajte u šlag te njime premažite i ukrasite tortu. prema želji, dodajte prehrambene boje.
Izvor Skuhatćute