gastro postao
Iskoristite sezonu artičoka kako biste se nagradili ukusnom tortom od ove hranjive namirnice
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 446
Potrebno vam je
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 120 g maslac, slani
- 1 kom jaje kokošje
- sol
- 8 kriška artičoka (listovi i srce)
- 0.50 kom limun
- 1 kom peršin, stabljika
- 1 šalica bešamel umak
- 2 žlica vrhnje za kuhanje
- parmezan
- ulje maslinovo
Priprema
- Tijesto: u centralno udubljenje u brašnu stavite komadiće maslaca, malo soli i žumanjke. Dobro izmijesite vrhovima prstiju dodavajući pola čaše mlake vode. Na kraju napravite loptu i ostavite je 1 sat u frižideru pokrivenu krpom.
- Nadjev: odrežite artičokama vanjske listove i vrhove, prepolovite ih, kuhajte oko 15 min u slanoj vodi sa malo soka od limuna; ocijedite ih, narežite na kriškice i popržite da porumene 10 minuta na jakoj vatri sa nekoliko žlica ulja.
- Na samom kraju prženja dodajte oprani i sitno narezani peršin. Ostavite artičoke da se ohlade, a izvadite tijesto koje ste pripremili i razvucite ga do debljine oko 1/2 cm.
- Napravite dva kruga, jedan veći od drugog: većim obložite dno i strane podmazane posude i ubacite artičoke koje ste pomiješali sa bešamelom i vrhnjem.
- Pospite struganim sirom (parmezan), pokrijte drugim krugom tijesta, dobro spojite rubove i ukrasite tanko narezanim komadima artičoka.
- Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na oko 200 stupnjeva C.