Recepti 13. listopada 2014.

Torta od artičoka

gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristite sezonu artičoka kako biste se nagradili ukusnom tortom od ove hranjive namirnice

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 446

Potrebno vam je

  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 120 g maslac, slani
  • 1 kom jaje kokošje
  • sol
  • 8 kriška artičoka (listovi i srce)
  • 0.50 kom limun
  • 1 kom peršin, stabljika
  • 1 šalica bešamel umak
  • 2 žlica vrhnje za kuhanje
  • parmezan
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Tijesto: u centralno udubljenje u brašnu stavite komadiće maslaca, malo soli i žumanjke. Dobro izmijesite vrhovima prstiju dodavajući pola čaše mlake vode. Na kraju napravite loptu i ostavite je 1 sat u frižideru pokrivenu krpom.
  2. Nadjev: odrežite artičokama vanjske listove i vrhove, prepolovite ih, kuhajte oko 15 min u slanoj vodi sa malo soka od limuna; ocijedite ih, narežite na kriškice i popržite da porumene 10 minuta na jakoj vatri sa nekoliko žlica ulja.
  3. Na samom kraju prženja dodajte oprani i sitno narezani peršin. Ostavite artičoke da se ohlade, a izvadite tijesto koje ste pripremili i razvucite ga do debljine oko 1/2 cm.
  4. Napravite dva kruga, jedan veći od drugog: većim obložite dno i strane podmazane posude i ubacite artičoke koje ste pomiješali sa bešamelom i vrhnjem.
  5. Pospite struganim sirom (parmezan), pokrijte drugim krugom tijesta, dobro spojite rubove i ukrasite tanko narezanim komadima artičoka.
  6. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na oko 200 stupnjeva C.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.