gastro postao
Kremasta torta sa svježim jagodama lako bi mogla postati favorit i vašoj djeci
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 504
Ostali sastojci
- 6 kom jaje kokošje
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 250 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 75 g maslac, neslani
- 2 žlica tamni rum
- 500 g jagode
- 2.50 dl vrhnje, tekuće
- 50 g šećer, u prahu
Krema od vanilije
- 4 kom jaje kokošje
- 175 g šećer, u prahu
- 1 kom vanilin šećer
- 60 g gustin
- 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 150 g maslac, neslani
Priprema
- Istucite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, vaniliju, čvrsto istučenu pjenu od bjelanjaka i rastopljeni prohlađeni maslac. Sve lagano izmiješajte pa ovom smjesom premažite tri kruga od papira veličine torte, stavite ih na lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta. Pečene kore izvadite, skinite s papira i ostavite da se ohlade.
- Za kremu pjenasto istucite jaja sa šećerom i vanilijom. Umiješajte brašno, postupno ulijte kipuće mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Gotovu kremu maknite s vatre i miješajte dok se ne ohladi. Mikserom umiješajte rum i maslac, premažite sve tri kore, posložite ih narezanim jagodama i stavite jednu na drugu. Cijelu tortu premažite i išarajte tučenim vrhnjem te na sredini ukrasite jagodama.
Kvaliteta biskvita ovisi o čvrstoći snijega od bjelanjaka. Jaja ostavite najmanje pola sata na sobnoj temperaturi. Snijeg će se dobro istući ako u posudi i na nastavcima miksera nema nimalo masnoće ili ostatka žumanjka.
Izvor Skuhatćute