gastro postao
Divna torta s jagodama pružit će vam pravo osvježenje
Jagoda je najobožavanije voće proljeća. Belgijanci su im posvetili muzej, a statistike pokazuju da su jagode omiljeno voće svakog drugog djeteta...
Nema boljeg vjesnika proljeća od jagoda, osim što su dostupne, slatke i traju skoro do srpnja, iskoristive su u nizu recepata. Počastite se neodoljivom tortom od sira s jagodama.
Potrebno vam je:
- 300 g čokoladnih keksa
- 150 g maslaca
- 600 g krem sira
- 100 g šećera
- 20 g želatine u listićima
- 2 žumanjka
- 1 dl mlijeka
- 500 g jagoda
- 100 g šećera u prahu
- 1 dl vode
- žlica voćnog likera
Priprema:
- Za podlogu pomiješajte mljevene kekse i rastopljeni maslac. Uspite u kalup pa ravnomjerno rasporedite i stavite u hladnjak da se stisne.
- Mikserom izmiksajte sir i 80 g šećera. Želatinu namočite u hladnu vodu.
- Pjenasto umutite žumanjke s 20 g šećera i ulijte mlijeko. Dobivenu kremu kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i promiješajte. Postupno kremu dodajte smjesi od sira.
- Smjesu ulijte u kalup preko podloge i ostavite u hladnjaku do posluživanja.
- Neposredno prije toga oprane i očišćene jagode narežite na četvrtine. Njih ostavite za ukrašavanje, a 300 g protisnite kroz sito u zdjelu da dobijete voćnu kašu. Ukuhajte šećer i vodu dok se šećer ne rastopi. U sirup dodajte pasirane jagode i kuhajte oko 10 minuta. U ohlađeni preljev dodajte liker.
- Posložite četvrtine jagoda na tortu, prelijte ih preljevom i poslužite.