Kolumne 17. svibnja 2018.

Provjereno savršena torta od jagoda - evo i zašto!

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je jagoda. Ako me pitate koje voće zaista volim onda su to upravo one. Imam ih u vrtu i uvijek im se obradujem kada dođu.

S njima se može stvarno puno napraviti, od džema (imate recept na mom blogu), soka, čiza, rolada, torti i ostalog..

Meni je za oko zapeo recept za jednu divnu tortu. Lagani biskvit, još laganija krema i savršeni preljev. S mojim izmjenama dobila sam savršenu tortu s jagodama.

 

Možda vas zanima... Nije mit: Osvježavajuća čokoladna torta Kolumne

 

Obećavam da ćete ju uvrstiti u svoju najomiljeniju tortu s jagodama. Jednostavna je za napraviti, pećnica vam treba samo za biskvit a za ostalo vam je potreban mikser. Stoga u nastavku pročitajte recept i - živjele savršene jagode!

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Schwarzwald torta - klasik za posebne prilike Kolumne Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

 

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja
  • 5 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • malo mlijeka za preliti biskvit

Za kremu vam je potrebno:

  • 25 dag jagoda
  • 2 čaše tekućeg jogurta
  • 15 dag šećera u prahu
  • 5 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • 2 vrećice mljevene želatine

Dekoracija torte:

  • 30 dag jagoda
  • 2 dcl soka od jagoda
  • 1 vrećica mljevene želatine
  • Priprema

Postupak pripreme:

1. Biskvit

Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izmiksajte smjesu. Na dno kalupa (26 cm promjer) stavite papir za pečenje te izlijte smjesu i poravnajte. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 10 do 15 min.

Kada je biskvit pečen izvadite ga iz kalupa, prelijte s mlijekom (okvirno 1,5 dcl je dovoljno) i pustite da se ohladi.

2. Krema

Jagode očistite i operite. Narežite ih na sitne kockice te im dodajte jogurt i šećer. Promiješajte.

Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Kada je pripremite dodajte ju u prethodnu kremu od jagoda, jogurta i šećera. Promiješajte i stavite u hladnjak.

Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Kremu izvadite iz hladnjaka pa u nju dodajte šlag.

Kremu dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

Ohlađeni biskvit stavite na stalak za tortu, obavezno oko njega obruč od kalupa. Na biskvit stavite kremu, poravnajte ju i pustite u hladnjaku dok ne napravite dekoraciju.

3. Dekoracija

Jagode očistite i operite, malo ih posušite na krpi te prerežite na pola. Želatinu napravite prema uputama na vrećici i zatim ju dodajte u sok od jagoda.

Tortu izvadite iz hladnjaka, posložite jagode po kremi i prelijte sokom.

Ostavite ju u hladnjaku na par sati ili preko noći, zatim maknite obruč i poslužite.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.