gastro postao
Lagana i brza torta od smokve odgovara bilo kojoj sezoni
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 129
Biskvit
- 1 kom jaje kokošje
- 60 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom vanilija bourbon
- 100 g smokve zelene, zrele
- 60 g maslac, neslani
- 40 g glatko brašno
- 40 g oštro brašno
- 0.50 g prašak za pecivo
Krema
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 120 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 3 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 5 list zelatina
- 300 g sirni namaz (40% m u st)
- 3 dl vrhnje za šlag
Smokve
- 400 g smokve zelene, zrele
Priprema
- Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut krušnim mrvicama. Peći na 180°C, 15 minuta.
- Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na parai do 75°C.
- Dodati prethodno namočenu želatinu i mutiti na pari još minutu.
- Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu.
- Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati.
- Izliti u kalup preko bisvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.
- Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.