Recepti 13. listopada 2014.

Torta od smokve

Torta od smokve
gastro postao gastro.24sata.hr
Lagana i brza torta od smokve odgovara bilo kojoj sezoni

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 129

Biskvit

  • 1 kom jaje kokošje
  • 60 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 1 kom vanilija bourbon
  • 100 g smokve zelene, zrele
  • 60 g maslac, neslani
  • 40 g glatko brašno
  • 40 g oštro brašno
  • 0.50 g prašak za pecivo

Krema

  • 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 120 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 3 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 5 list zelatina
  • 300 g sirni namaz (40% m u st)
  • 3 dl vrhnje za šlag

Smokve

  • 400 g smokve zelene, zrele

Priprema

  1. Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut krušnim mrvicama. Peći na 180°C, 15 minuta.
  2. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na parai do 75°C.
  3. Dodati prethodno namočenu želatinu i mutiti na pari još minutu.
  4. Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu.
  5. Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati.
  6. Izliti u kalup preko bisvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.
  7. Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.