Recepti 21. veljače 2023.

Torta s pijanim grožđicama pravi je grešni užitak

foto: Alina Matveycheva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Okus joj je, kao i izgled, izvrstan, a priprema vrlo jednostavna. Osjećaj dok se šlag s grožđicama topi u ustima – nebeski!

Frizija ili Friesland je sjeverna njemačka pokrajina po kojoj je naziv dobila i ova slatka krasotica. Kako stoji u jednom opisu ove torte, vjeruje se kako je upravo zbog klimatskih uvjeta koji tamo vladaju (hladni vjetrovi, kiša, hladnoća…) nastala ova poslastica koja grije i dušu i tijelo.

Za pravi doživljaj pripremi i frizijski čaj 

Frizijski čaj priprema se na sljedeći način, a budući da se teško nabavlja možeš upotrijebiti i crni. Žličicu čaja stavi u šalice, a žličicu u zagrijani lončić te ga do 1/3 visine napuni kipućom vodom. Ostavi da odstoji 3-5 minuta, a zatim prelij u drugi zagrijani lončić te ga napuni kipućom vodom. U svaku šalicu dodaj po kockicu kandiranog šećera te ulij čaj iz lončića. Na kraju još dodaj žličicu vrhnja (gustog) tako da samo sklizne u čaj. Nemoj miješati.

 

Torta za Valentinovo Možda vas zanima... Za zaljubljene: Torta-srce s kremom od likera od jaja Recepti

Aromatična frizijska torta

(za 16 šnita)


Sastojci - za biskvit:

  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 125 g brašna
  • 75 g gustina
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci - za grožđice i nadjev:

  • 150 g grožđica
  • 6 žlica vinjaka
  • 500 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 5 žličica šlagfixa
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g krokanta od lješnjaka

Sastojci - za ukrašavanje:

  • 4 žlice listića badema
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 4 žličice šlagfixa
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice krokanta
Torta od sira s mangom Možda vas zanima... Torta od posnog sira i manga stalno mami na još! Recepti

Priprema:

  1. Za grožđice u vinjaku operi grožđice, ocijedi ih, prelij vinjakom i ostavi da odstoje 1 dan. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Dno kalupa (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje. Grožđice se mogu natopiti i u smeđem rumu, konjaku ili irskom viskiju.
  2. Za biskvit mikserom istuci jaja sa 6 žlica vruće vode, šećerom, smeđim šećerom, vanillin šećerom i solju tako da dobiješ pjenastu smjesu.
  3. Brašno i gusti dobro izmiješaj te lagano umiješaj u smjesu od jaja. Smjesu stavi u kalup kojemu je dno obloženo papirom za pečenje te je poravnaj. Zatim peci oko 35 minuta. Izvadi iz kalupa, odlijepi papir i ostavi da se biskvit hladi.
  4. U međuvremenu za ukrašavanje u tavi nasuho poprži listiće badema tako da poprime zlatnožutu boju. Potom ih makni sa štednjaka i ostavi da se ohlade.
  5. Biskvit dvaput vodoravno prereži. Grožđice istresi u cjediljku i ostavi da se ocijede, ali sačuvaj vinjak. Donji sloj biskvita stavi na tanjur za tortu te ga pokapaj s malo vinjaka.
  6. Za nadjev istuci slatko vrhnje s učvršćivačem i vanillin šećerom u šlag. Dodaj grožđice, no dvije žlice ostavi sa strane. Zatim dodaj krokant od lješnjaka te promiješaj.
  7. Prvi sloj biskvita premaži s pola količine šlaga. Na to stavi drugi sloj biskvita i natopi s malo vinjaka. Premaži preostalim šlagom, prekrij trećim slojem biskvita i nakapaj preostalim vinjakom.
  8. Za ukrašavanje stavi slatko vrhnje s učvršćivačem za šlag i vanillin šećerom u posudu i najmanjom brzinom miksaj dok ne dobiješ čvrsti šlag.
  9. Zatim tortu pomoću širokog tupog noža premaži sa 2/3 šlaga. Preostali šlag stavi u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.
  10. Na kraju tortu ukrasi prženim listićima badema, napravi puslice od šlaga te ukrasi preostalim grožđicama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.