Frizija ili Friesland je sjeverna njemačka pokrajina po kojoj je naziv dobila i ova slatka krasotica. Kako stoji u jednom opisu ove torte, vjeruje se kako je upravo zbog klimatskih uvjeta koji tamo vladaju (hladni vjetrovi, kiša, hladnoća…) nastala ova poslastica koja grije i dušu i tijelo.
Za pravi doživljaj pripremi i frizijski čaj
Frizijski čaj priprema se na sljedeći način, a budući da se teško nabavlja možeš upotrijebiti i crni. Žličicu čaja stavi u šalice, a žličicu u zagrijani lončić te ga do 1/3 visine napuni kipućom vodom. Ostavi da odstoji 3-5 minuta, a zatim prelij u drugi zagrijani lončić te ga napuni kipućom vodom. U svaku šalicu dodaj po kockicu kandiranog šećera te ulij čaj iz lončića. Na kraju još dodaj žličicu vrhnja (gustog) tako da samo sklizne u čaj. Nemoj miješati.
Aromatična frizijska torta
(za 16 šnita)
Sastojci - za biskvit:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 75 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 125 g brašna
- 75 g gustina
- 1 žličica praška za pecivo
Sastojci - za grožđice i nadjev:
- 150 g grožđica
- 6 žlica vinjaka
- 500 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 5 žličica šlagfixa
- 1 vanilin šećer
- 50 g krokanta od lješnjaka
Sastojci - za ukrašavanje:
- 4 žlice listića badema
- 400 ml slatkog vrhnja
- 4 žličice šlagfixa
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice krokanta
Priprema:
- Za grožđice u vinjaku operi grožđice, ocijedi ih, prelij vinjakom i ostavi da odstoje 1 dan. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Dno kalupa (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje. Grožđice se mogu natopiti i u smeđem rumu, konjaku ili irskom viskiju.
- Za biskvit mikserom istuci jaja sa 6 žlica vruće vode, šećerom, smeđim šećerom, vanillin šećerom i solju tako da dobiješ pjenastu smjesu.
- Brašno i gusti dobro izmiješaj te lagano umiješaj u smjesu od jaja. Smjesu stavi u kalup kojemu je dno obloženo papirom za pečenje te je poravnaj. Zatim peci oko 35 minuta. Izvadi iz kalupa, odlijepi papir i ostavi da se biskvit hladi.
- U međuvremenu za ukrašavanje u tavi nasuho poprži listiće badema tako da poprime zlatnožutu boju. Potom ih makni sa štednjaka i ostavi da se ohlade.
- Biskvit dvaput vodoravno prereži. Grožđice istresi u cjediljku i ostavi da se ocijede, ali sačuvaj vinjak. Donji sloj biskvita stavi na tanjur za tortu te ga pokapaj s malo vinjaka.
- Za nadjev istuci slatko vrhnje s učvršćivačem i vanillin šećerom u šlag. Dodaj grožđice, no dvije žlice ostavi sa strane. Zatim dodaj krokant od lješnjaka te promiješaj.
- Prvi sloj biskvita premaži s pola količine šlaga. Na to stavi drugi sloj biskvita i natopi s malo vinjaka. Premaži preostalim šlagom, prekrij trećim slojem biskvita i nakapaj preostalim vinjakom.
- Za ukrašavanje stavi slatko vrhnje s učvršćivačem za šlag i vanillin šećerom u posudu i najmanjom brzinom miksaj dok ne dobiješ čvrsti šlag.
- Zatim tortu pomoću širokog tupog noža premaži sa 2/3 šlaga. Preostali šlag stavi u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.
- Na kraju tortu ukrasi prženim listićima badema, napravi puslice od šlaga te ukrasi preostalim grožđicama.