Deserti od manga zvijezde su svakog stola i bit će trenutaka kada će mnogi preskočiti glavno jelo samo zato što jedva čekaju da se dočepaju tih ukusnih poslastica. Mango ima tropski cvjetni okus kada je zreo, a mnogi gurmani diljem svijeta cijene njegovu prepoznatljivu slatkoću.
Broj obožavatelja manga iz dana u dan raste i to je potpuno razumljivo. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovo voće je dostupno tijekom cijele godine; stoga svoju želju za slasticama od manga možeš ispuniti u svakom trenutku. Iako postoji mnoštvo sorti manga, zapravo je svejedno koju ćeš odabrati jer su sve sočno slatke – i savršeno se sljubljuju sa sirom.
Torta od posnog sira i manga
(za 12 kriški)
Sastojci - za podlogu:
- 400 g petit beurre keksa
- 200 g otopljenog maslaca
- 3 žlice gorkog kakaa
Sastojci - za nadjev:
- 500 g posnog svježeg sira
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice soka od limuna
- 60 g šećera u prahu
- 10 listića želatine
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 zrela manga
Priprema:
- Petit beurre kekse samelji ili dio po dio usitni u vrećici valjkom za tijesto pa ih izmiješaj s maslacem i kakaom u jednoličnu smjesu. Rasporedi je po dnu kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloženog papirom za pečenje i dobro utisni, oblikujući malo povišeni rub. Ostavi podlogu 60 minuta u hladnjaku.
- Namoči želatinu u vodi da omekša. U međuvremenu izmiksaj svježi sir s vanillin šećerom, sokom od limuna i šećerom u prahu. Omekšalu želatinu izvadi iz vode i tako otopi u lončiću na tihoj vatri. U nju prvo umiješaj 2 žlice kreme od sira, a potom sve zajedno umiješaj u ostatak. Čim se krema počne želirati, umiješaj u nju tučeno slatko vrhnje, premaži podlogu od keksa i ostavi tortu 3 sata u hladnjaku.
- Mango oguli, prereži popola pa meso u tankim kriškama izreži s koštice. Po ohlađenoj torti lepezasto složi kriške manga oblikujući cvijet.