gastro postao
Ako imate problema sa živcima, opustite se uz ovu tortu
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1276
Potrebno vam je
- 220 g pirovo brašno
- 20 g prašak za pecivo
- 1 kom jaje kokošje
- 120 g maslac, neslani
- 40 g mljeveni cimet
- 20 g muškatni oraščić
- 20 g klinčići
- 80 g orah, sirovi
- 250 g višnje
- 20 g zelatina
- 250 g šećer, kristal
- 5 dl vrhnje za šlag
- 500 g mascarpone
- 50 g vanilin šećer
- 1 dl vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
Priprema
- Od pirova brašna, oraha, maslaca, vanilin šećera, cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i 10 dag šećera zamijesite prhko tijesto. Izvaljajte ga na debljinu od 2 cm i pecite na 165 stupnjeva oko 17 minuta.
- Višnje prokuhajte u 1 dl vina i 10 dag šećera, maknite s vatre i dodajte 1 dag natopljene želatine. Kad se malo ohladi, izlijte smjesu na pečeno tijesto i držite u hladnjaku oko sat vremena.
- Slatko vrhnje istucite uz dodatak 5 dag šećera i 10 dag vanilin šećera. Uz stalno miješanje dodajte želatinu (1 dag), prethodno otopljenu u toploj vodi (0,5 dl).
- Na kraju dodajte mascarponea, dobro izmiješajte i prelijte preko višanja. Savjet više! Od ove vrste prhkog tijesta možete napraviti i male kekse.
Izvor Časopis Vitki&Zdravi