gastro postao
Jagode, poznate kao proljetne kraljice slastica, sigurno će vas oduševiti i u ovom receptu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 168
Tijesto
- 125 g pšenično brašno, bijelo
- 60 g maslac, neslani
- 50 g šećer, u prahu
- 0.50 mala žlica vanilin šećer
- 1 prstohvat sol
- 1 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Potrebno vam je
- 500 g jagode
- 50 g maslac, neslani
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom limunov sok
- 1 kom limunova korica
- 1 žlica gustin
Priprema
- Od brašna, maslaca, šećera u prahu, vanilin šećera, soli, žumanjka i mlijeka zamijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite dva sata u hladnjaku.
- Jagode operite i očistite te pustite da se ocijede. Njih pet-šest većih propasirajte, a ostatak manjih prerežite po pola i na četvrtine.
- Zagrijte pećnicu na 200°c. Tijesto tanko razvaljajte i njime obložite kalupe. Pecite ga desetak minuta. Ispečene tortice ohladite na rešetki.
- Prokuhajte maslac, šećer, žumanjak, sok i limunovu koru sa škrobnim brašnom. Pustite da se krema ohladi i u nju dodajte pasirane jagode. Njome napunite tortice i odozgo posložite narezane jagode.
Slatko vrhnje istucite čvrsto sa šećerom i pomoću slastičarske vrećice ukrasite njime tortice. Kako bi tortice bile sočnije, pečeni biskvit možete natopiti vodom u kojoj ste prokuhali šećer i nekoliko kapi likera od jagoda, malina ili višnje.
Izvor Skuhatćute