Hvarska gregada jednostavno je, a tako ukusno riblje jelo koje odlično prija za ručak, večeru... Riječ je o jednom o najstarijih ribarskih jela koje se nekada pravilo samo od sitne bijele ribe koja se nije mogla iskoristiti na drugi način, primjerice za svima omiljene gradele.
Danas je pravimo od konkretnih komada bijele ribe, a najbolje od svega je što u gregadi možemo iskoristiti sve dijelove - glavu, kosti, rep... I zato možemo kazati da je tradicionalna gregada i danas u trendu, jer sve je važnije da koristimo održive namirnice i ne bacamo hranu koju možemo iskoristiti.
To najbolje zna gastro blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, koja je s nama podijelila svoj recept za prefinu Hvarsku gregadu u kojoj je koristila brancina, oslića i grdobinu, Jakobove kapice i škampe. U svom hit jelu Tanja je koristila odlične proizvode iz profesionalne linije METRO Chef.
Pogledaj video:
Hvarska gregada
Sastojci:
- 1,5 kg bijele ribe (brancin, oslić, grdobina)
- 4 Jakobove kapice
- 4 škampa
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 lista lovora
- sol
- mljeveni papar
- 1 kg krumpira
- 1 dl maslinova ulja
- 1,5 dl bijelog vina
- riblji temeljac
- peršinov list
Postupak:
1. Luk očistite i narežite na polumjesece. Krumpire ogulite i narežite na ploške.
2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk, posolite i kratko sotirajte. Smanjite vatru i pirjajte luk još 10-ak minuta.
3. Kad luk omekša dodajte nasjeckani češnjak i narezane krumpire, podlijte s malo ribljeg temeljca, pospite nasjeckanim peršinovim listom, dodajte lovorov list i na jačoj vatri kuhajte 10 minuta, uz dodavanje ribljeg temeljca.
4. Za to vrijeme očistite i narežite na manje komade grdobinu, oslića i filete brancina. U tavu dodajte komade ribe, pospite paprom, podlijte bijelim vinom i kuhajte na laganijoj vatri 10-15 minuta.
5. Tijekom kuhanja gregadu nemojte miješati već povremeno samo lagano protresite posudu.
6. Dodajte Jakobove kapice, zatim i škampe te kuhajte još par minuta.
7. Gregadu maknite s vatre, pospite s još nasjeckanog peršinovog lista i prelijte s malo maslinova ulja i poslužite.