gastro postao
                                            
                                        
                                    Pomalo zaboravljen ukusni blagdanski kolač s lješnjacima
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 30
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 99
Tijesto
- 150 g pšenično brašno, bijelo
 - 50 g šećer, kristal
 - 1 kom jaje kokošje
 - 1 mala žlica prašak za pecivo
 - 1 kom vanilin šećer
 - 70 g maslac, neslani
 
Nadjev
- 100 g maslac, neslani
 - 50 g šećer, kristal
 - 1 kom vanilin šećer
 - 2 žlica voda
 - 200 g lješnjak, sirovi
 - 2.50 žlica pekmez od marelice
 - 50 g tamna čokolada
 
Priprema
- Za tijesto - od navedenih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto, zamotajte ga u foliju i dobro ohladite.
 - Hladno tijesto tanko razvaljajte i prebacite u posudu za pečenje pa ga formirajte po njoj (ja pečem u dubljoj tepsiji, 20x35 cm).
 - Stavite ga opet u hladnjak pa pripremite nadjev.
 - Za nadjev - lješnjake tostirajte, očistite od ljuskica pa kada se ohlade pola sameljite a pola nožem sitno isjeckajte.
 - U posudu stavite maslac, šećer, vanilin šećer i vodu, i kratko prokuhajte na laganoj vatri. Maknite s vatre, malo ohladite i dodajte lješnjake pa ostavite da se sve ohladi.
 - Pripremljeno, ohlađeno tijesto prvo premažite pekmezom a zatim nanesite nadjev od lješnjaka.
 - Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.
 - Ohladite, izrežite na trokutiće pa ukrasite čokoladom.