gastro postao
Pripremite jednostavan složenac od namirnica koje imati kod kuće pa se brzinski uveseliti sjajnim okusima.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 740
Potrebno vam je
- 1 luk
- 4 žlice maslaca
- 200 g šampinjona
- 2 žličice soja umaka
- Pola žličice šerija
- 30 g brašna
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 1 šalica mlijeka
- 2 žličica limunovog soka
- Prstohvat soli
- 170 g tune
- 200 g tjestenine s jajima
- 3 kriška kruha
- 1 šalica cheddara
- 1 žlica ulja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C, a rešetku stavite u sredinu pećnice.
- Namastite maslacem vatrostalnu dublju posudu.
- Pirjajte sitno nasjeckani luk na 1,5 žlici maslaca sa malo soli, poklopljeno uz povremeno miješanje oko 5 min.
- Pojačajte vatru i dodajte narezne šampinjone pa nastavite pirjati uz povremen miješanje dok počnu puštati vodu, oko 2 min.
- Zatim ulijte umak od soje i nastavite pirjati dok tekućina od gljiva ispari.
- Dodajte šeri i prokuhajte dok ispari, a zatim maknite sa vatre.
- Otopite preostale 3 žlice maslaca na slaboj do srednjoj vatri, pa umiješakte brašno uz stalno miješanje pjenjačom oko 3 min.
- Postepeno ulijte temeljac uz miješanje pa zagrijte do vrenja.
- Umiješajte mlijeko pa ponovno zagrijte do vrenja i kuhajte oko 5min uz povremeno miješanje.
- Dodajte smjesu sa šampinjonima, limunov sok i sol.
- Tunu raskomadajte pa također dodajte u umak. Začinite sa soli i paprom.
- Tjesteninu - macarone ili fusile kuhajte u velikoj količini posoljene vode prema uputama na pakiranju. Ocijedite i vratite u lonac od kuhanja.
- Preko tjestenine prelijte umak te pažljivo promiješajte da se sastojci povežu, pa sve premjestite u vatrostalnu posudu za pečenje.
- U zdjelici pomiješajte mrvice kruha i naribani sir. Pošpricajte sa maslinovim uljem i promiješajte pa pospite po složencu.
- Pecite dok površina postane krskava a umak poćne bubriti, 20-30 min.