Recepti 15. siječnja 2016.

Ideja za ručak: Tuna složenac

tuna-slozenac
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite jednostavan složenac od namirnica koje imati kod kuće pa se brzinski uveseliti sjajnim okusima.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 740

Potrebno vam je

  • 1 luk
  • 4 žlice maslaca
  • 200 g šampinjona
  • 2 žličice soja umaka
  • Pola žličice šerija
  • 30 g brašna
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žličica limunovog soka
  • Prstohvat soli
  • 170 g tune 
  • 200 g tjestenine s jajima
  • 3 kriška kruha 
  • 1 šalica cheddara
  • 1 žlica ulja

 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C, a rešetku stavite u sredinu pećnice.
  2. Namastite maslacem vatrostalnu dublju posudu.
  3. Pirjajte sitno nasjeckani  luk na 1,5 žlici maslaca sa malo soli, poklopljeno uz povremeno miješanje oko 5 min.
  4. Pojačajte vatru i dodajte narezne šampinjone pa nastavite pirjati uz povremen miješanje dok počnu puštati vodu, oko 2 min.
  5. Zatim ulijte umak od soje i nastavite pirjati dok tekućina od gljiva ispari. 
  6. Dodajte šeri i prokuhajte dok ispari, a zatim maknite sa vatre.
  7. Otopite preostale 3 žlice maslaca na slaboj do srednjoj vatri, pa umiješakte brašno uz stalno miješanje pjenjačom oko 3 min.
  8. Postepeno ulijte temeljac uz miješanje pa zagrijte do vrenja.
  9. Umiješajte mlijeko pa ponovno zagrijte do vrenja i kuhajte oko 5min uz povremeno miješanje.
  10. Dodajte smjesu sa šampinjonima, limunov sok i sol.
  11. Tunu raskomadajte pa također dodajte u umak. Začinite sa soli i paprom.
  12. Tjesteninu - macarone ili fusile kuhajte u velikoj količini posoljene vode prema uputama na pakiranju. Ocijedite i vratite u lonac od kuhanja.
  13. Preko tjestenine prelijte umak te pažljivo promiješajte da se sastojci povežu, pa sve premjestite u vatrostalnu posudu za pečenje.
  14. U zdjelici pomiješajte mrvice kruha i naribani sir. Pošpricajte sa maslinovim uljem i promiješajte pa pospite po složencu.
  15. Pecite dok površina postane krskava a umak poćne bubriti, 20-30 min.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.