Recepti 29. ožujka 2023.

Uistinu posebna salata - od crvene, bijele i crne rotkve

Salata od raznih rotkvi
Salata od raznih rotkvi foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova će salata definitivno donijeti posebne okuse uz mali odmak od svakodnevice, a posebno godi uz neko orijentalno jelo

Svi ljubitelji rotkvica s posebnom radošću iščekuju proljeće i vrijeme kada naše tržnice preplave crvene rotkvice. No znaš li da još postoje i bijele i crne rotkve? I dok obična crvena rotkvica izvrsno paše u salatama, no može se i kuhati.

Crna rotkva najbolja je kad se jede sirova. U zajedničkoj kombinaciji daju raskošan prodoran okus koji posebno godi uz neka orijentalna jela.

 | Author: Shutterstock Rotkvice foto: Shutterstock

 

Mooli Možda vas zanima... Znaš li što je mooli i kako se koristi u kuhinji? Špajza

 

Stoga, ako se ovog proljeća odlučiš pripremiti neko tradicionalno jelo azijske kuhinje svakako isprobaj i ovu šarenu salatu od triju vrsta rotkvi. Ili se prepusti kreativnosti i slobodi u kuhinji pa je serviraj uz neko domaće tradicionalno jelo - primjerice za Uskrs. Ova će salata definitivno dati poseban okus i aromu uz mali odmak od svakodnevice.

 | Author: Shutterstock Crna rotkva je jako gorka, ali ima blagotvoran učinak na zdravlje foto: Shutterstock

Salata od crvene, bijele i crne rotkve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 žlica octa od rižinog vina
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žličice bistro meda
  • svježe mljeveni crni papar
  • 6-8 većih crvenih rotkvica
  • 1 mali mooli (bijela rotkva), dug oko 15 cm, oguljen
  • 1 manja crna rotkva
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan
  • 2 mlada luka, narezana na tanke ploškice
  • zelena salata i vlasac za ukras

 

uskrsni prilozi Možda vas zanima... USKRSNI RUČAK Recepti za 3 najbolja priloga Recepti

 

Postupak:

  1. U zdjelici pomiješaj ocat i sol - miješaj dok se sol ne otopi. Dodaj kiselo vrhnje, med i papar.
  2. Prekrij prozirnom folijom i hladi 2-3 sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi.
  3. Nareži crvene rotkvice na ploške, a mooli poprijeko na kriške tanke kao papir.
  4. Oguli većinu kore s crne rotkve, no ostavi nekoliko tankih trakica zbog boje - tanko je nareži po širini.
  5. Pomiješaj rotkve i luk pa ih prelij umakom.
  6. Posluži ih na podlozi od zelene salate, ukrašene vlascem.
  7. Posluži ovu salatu kao neobično predjelo ili prilog uz neko jelo u orijentalnom stilu.

 | Author: Shutterstock Crvene rotkvice - zbog njih volimo proljeće foto: Shutterstock

 

pečene rotkvice Možda vas zanima... Pečene rotkvice s medom - odličan sezonski prilog Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.