Svi ljubitelji rotkvica s posebnom radošću iščekuju proljeće i vrijeme kada naše tržnice preplave crvene rotkvice. No znaš li da još postoje i bijele i crne rotkve? I dok obična crvena rotkvica izvrsno paše u salatama, no može se i kuhati.
Crna rotkva najbolja je kad se jede sirova. U zajedničkoj kombinaciji daju raskošan prodoran okus koji posebno godi uz neka orijentalna jela.
Stoga, ako se ovog proljeća odlučiš pripremiti neko tradicionalno jelo azijske kuhinje svakako isprobaj i ovu šarenu salatu od triju vrsta rotkvi. Ili se prepusti kreativnosti i slobodi u kuhinji pa je serviraj uz neko domaće tradicionalno jelo - primjerice za Uskrs. Ova će salata definitivno dati poseban okus i aromu uz mali odmak od svakodnevice.
Salata od crvene, bijele i crne rotkve
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 žlica octa od rižinog vina
- ½ žličice soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žličice bistro meda
- svježe mljeveni crni papar
- 6-8 većih crvenih rotkvica
- 1 mali mooli (bijela rotkva), dug oko 15 cm, oguljen
- 1 manja crna rotkva
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 mlada luka, narezana na tanke ploškice
- zelena salata i vlasac za ukras
Postupak:
- U zdjelici pomiješaj ocat i sol - miješaj dok se sol ne otopi. Dodaj kiselo vrhnje, med i papar.
- Prekrij prozirnom folijom i hladi 2-3 sata u hladnjaku kako bi se okusi proželi.
- Nareži crvene rotkvice na ploške, a mooli poprijeko na kriške tanke kao papir.
- Oguli većinu kore s crne rotkve, no ostavi nekoliko tankih trakica zbog boje - tanko je nareži po širini.
- Pomiješaj rotkve i luk pa ih prelij umakom.
- Posluži ih na podlozi od zelene salate, ukrašene vlascem.
- Posluži ovu salatu kao neobično predjelo ili prilog uz neko jelo u orijentalnom stilu.