Špajza 10. ožujka 2023.

Znaš li što je mooli i kako se koristi u kuhinji?

Mooli
Mooli, daikon ili bijela rotkva - sve je to isto povrće foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mooli, daikon ili japanska rotkva ima svjež, blago papren okus i brojna blagotovorna svojstva, a Japanci ga najradije stavljaju u salate

Poznat je i kao daikon, no mooli je zapravo jednostavno rečeno velika bijela, zimska rotkva. Ima svjež, blago papren okus i hrskavu strukturu zbog čega ga u Japanu i u drugim dalekoistočnim zemljama obožavaju stavljati u salate, a tek potom kuhati na pari ili pržiti. S obzirom na to da je dostupan tijekom cijele godine, ali vrhunac mu je tijekom zimskih mjeseci, mooli se obilato koristi. 

 

Možda vas zanima... Kompletan vodič kroz palačinke + recept za japanske! Recepti

 

 | Author: Shutterstock Mooli, daikon ili - bijela rotkva foto: Shutterstock

Kako sve koristiti mooli?

  • Pri kupovini treba obratiti pažnju da je korijen moolija čvrst na dodir i pomalo sjajan, a svakako ih treba iskoristiti dok su svježi, dakle u roku od tjedan dana - jer se mooli brzo kvari.
  • U Japanu je posebno omiljen, a često se reže ili riba te poslužuje uz jela od sirove ribe. Pomiješan sa sokom od limuna ili octom, koristi se i kao prilog uz ribu na roštilju.
  • Može se narezati u ukrasne oblike ili izrezbariti kao složeni ukras. Kinezi ga, pak, stavljaju u slatko-kiselo ukiseljeno povrće. U svom ukiseljenom obliku mooli se u Japanu zove takuan, a u Koreji kimchi!
  • Komadići moolija mogu se upotrijebiti i da ožive juhe i variva te posuti po jelima od raznog drugog povrća. Komadi moolija također se koriste i za omekšavanje hobotnice!

 | Author: Anna Nekrashevich/Pexels Mooli foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Crna rotkva, bijelo meso

Boja rotkve kreće se od bijele preko crvene do crne te postoje brojne vrste. Obična crvena rotkvica (onakva kakvu mi volimo i kupujemo) je izvrsna u salatama, no može se i kuhati i pržiti. Zanimljivo je da, kada se prži, dobiva zapanjujuću boju patlidžana I idealna je kao prilog uz pečeno meso. Jesitiv su i njezini listovi koje možeš staviti u salatu ili dodati u varivo.

Crna rotkva ima bijelo, čvrsto meso i sve je popularnija izvan rodne Istočne Europe. Njezin prodoran okus najbolji je kada se jede sirova. Ako se reže na tanke kriške može mu se ostaviti čak i kora, no inače ju je najbolje ipak oguliti.

 

Možda vas zanima... Hanami - japanska hrana kakvu želimo jesti svaki dan Recenzije

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.