gastro postao
Jezik možete servirati s hrenom ili senfom, uz ukiseljeno ili svježe povrće i kruh
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 173
Rasol
- 7.50 dl voda
- 250 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 700 g krupna morska sol
- 1 žličica papar u zrnu
- 1 žličica borovnice
- 2 kom klinčići
za kuhanje
- 1 vezica peršin, list
- 1 vezica celer, list
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom celer, korijen
- 1 kom češnjak
Potrebno vam je
- 1 kom jezik
Priprema
- Sve sastojke za rasol pomiješajte u velikoj posudi i miješajte na laganoj vatri dok se sol i šećer otope. Zatim zagrijte do vrenja, maknite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Svinjski jezik stavite u plastičnu posudu i prelijte sa rasolom, a jezik pritisnite sa nečim teškim poput keramičke zdjelice da ga drži pod tekućinom. Ostavite u hladnjaku 4-5 dana.
- Jezik izvadite iz rasola i namačite u zdjeli svježe vode preko noći u hladnjaku.
- Zajedno sa svim sastojcima za kuhanje, jezik stavite u lonac. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre i kuhajte 4 5 sati. Jezik je kuhan kada postane mekan. Nakon kuhanja sastružite vanjski gumenasti sloj s jezika, a zatim ga tanko narežite.