Recepti 06. ožujka 2015.

Ukiseljeni jezik

Ukiseljeni-jezik
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jezik možete servirati s hrenom ili senfom, uz ukiseljeno ili svježe povrće i kruh

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 173

Rasol

  • 7.50 dl voda
  • 250 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 700 g krupna morska sol
  • 1 žličica papar u zrnu
  • 1 žličica borovnice
  • 2 kom klinčići

za kuhanje

  • 1 vezica peršin, list
  • 1 vezica celer, list
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom celer, korijen
  • 1 kom češnjak

Potrebno vam je

  • 1 kom jezik

Priprema

  1. Sve sastojke za rasol pomiješajte u velikoj posudi i miješajte na laganoj vatri dok se sol i šećer otope. Zatim zagrijte do vrenja, maknite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  2. Svinjski jezik stavite u plastičnu posudu i prelijte sa rasolom, a jezik pritisnite sa nečim teškim poput keramičke zdjelice da ga drži pod tekućinom. Ostavite u hladnjaku 4-5 dana.
  3. Jezik izvadite iz rasola i namačite u zdjeli svježe vode preko noći u hladnjaku.
  4. Zajedno sa svim sastojcima za kuhanje, jezik stavite u lonac. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre i kuhajte 4 5 sati. Jezik je kuhan kada postane mekan. Nakon kuhanja sastružite vanjski gumenasti sloj s jezika, a zatim ga tanko narežite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.