Recepti 17. siječnja 2023.

Ukusni klasik: kiseli kupus s vinom i kobasicama

Kiseli kupus s vinom i kobasicama
Kiseli kupus s vinom i kobasicama - jelo koje sjajno prija u ovim hladnim danima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiseli kupus je najbolji izvor vitamina C, a u kombinaciji s kobasicama predstavlja klasik kojem rijetko tko može odoljeti

U Njemačkoj se recept s kiselim kupusom kuhanim u vinu zove Weinkraut i definitivno je jedan od zimskih klasika. Okus kiselog kupusa u ovom receptu pojačan je dodatkom češnjaka, bijelog vina i po želji grožđa, kima, dok mnogi dodaju i kuhanu slaninu i krumpir.

Naime, u ovoj verziji nema krumpira, alia ko ga voliš i želiš malo gušću verziju jela trebaš znati da krumpir djeluje kao zgušnjivač te se često koristi u kiselom kupusu kuhanom u vinu. Svi drugi sastojci, koje slobodno možeš kombinirati po vlastitom ukusu, doprinose dodatnoj slasti ovog jela..

Kiseli kupus | Author: Thinkstock Kiseli kupus zimi je najbolji izvor vitamina C foto: Thinkstock

Kiseli kupus s vinom i kobasicama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 luka
  • 2 jabuke
  • 1 žlica maslaca
  • 750 g kiselog kupusa
  • 300 ml graševine
  • 1 češanj češnjaka
  • 5 zrna borovice
  • kim
  • 1 mrkva
  • 150 g bijelog grožđa sa sitnim košticama
  • 8 malih pečenica
  • 1 žlica ulja

 

Mesne okruglice i kiseli kupus Možda vas zanima... Mesne okruglice s kiselim kupusom - zvuči kao sarma, ali nije sarma Recepti

 

Priprema:

  1. Oljušti luk i nareži ga na tanke ploške. Jabuke operi, razreži na četvrtine i izvadi im sredinu s košticama pa ih nareži na tanke kriške. Luk i jabuke propirjaj u loncu na vrućem maslacu dok luk ne postane staklast.
  2. Kiseli kupus dobro iscijedi rukama, dodaj ga luku i jabukama te ga malo razdvoji vilicom. Podlij kupus vinom pa mu dodaj i protisnuti češnjak, zrna borovice i ½ žličice kima. Na kraju umiješaj i mrkvu narezanu na kockice.
  3. Kupus poklopi i ostavi da vrije 60 minuta na laganoj vatri, uz često miješanje. Po potrebi dolij još malo vina. Pred kraj kuhanja trebala bi ispariti gotovo sva tekućina.
  4. Bobice grožđa uroni u kipuću vodu i oguli. Dodaj ih kupusu i još ih malo zajedno propirjaj. Pečenice prži oko 4 minute na ulju da porumene pa ih posluži s kupusom.

 

kiseli kupus Možda vas zanima... Kiseli kupus na 10 ukusnih i slasnih načina Recepti Varivo od kiselog kupusa Možda vas zanima... Prezimi uz pikantno varivo od kiselog kupusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.