U Njemačkoj se recept s kiselim kupusom kuhanim u vinu zove Weinkraut i definitivno je jedan od zimskih klasika. Okus kiselog kupusa u ovom receptu pojačan je dodatkom češnjaka, bijelog vina i po želji grožđa, kima, dok mnogi dodaju i kuhanu slaninu i krumpir.
Naime, u ovoj verziji nema krumpira, alia ko ga voliš i želiš malo gušću verziju jela trebaš znati da krumpir djeluje kao zgušnjivač te se često koristi u kiselom kupusu kuhanom u vinu. Svi drugi sastojci, koje slobodno možeš kombinirati po vlastitom ukusu, doprinose dodatnoj slasti ovog jela..
Kiseli kupus s vinom i kobasicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 luka
- 2 jabuke
- 1 žlica maslaca
- 750 g kiselog kupusa
- 300 ml graševine
- 1 češanj češnjaka
- 5 zrna borovice
- kim
- 1 mrkva
- 150 g bijelog grožđa sa sitnim košticama
- 8 malih pečenica
- 1 žlica ulja
Priprema:
- Oljušti luk i nareži ga na tanke ploške. Jabuke operi, razreži na četvrtine i izvadi im sredinu s košticama pa ih nareži na tanke kriške. Luk i jabuke propirjaj u loncu na vrućem maslacu dok luk ne postane staklast.
- Kiseli kupus dobro iscijedi rukama, dodaj ga luku i jabukama te ga malo razdvoji vilicom. Podlij kupus vinom pa mu dodaj i protisnuti češnjak, zrna borovice i ½ žličice kima. Na kraju umiješaj i mrkvu narezanu na kockice.
- Kupus poklopi i ostavi da vrije 60 minuta na laganoj vatri, uz često miješanje. Po potrebi dolij još malo vina. Pred kraj kuhanja trebala bi ispariti gotovo sva tekućina.
- Bobice grožđa uroni u kipuću vodu i oguli. Dodaj ih kupusu i još ih malo zajedno propirjaj. Pečenice prži oko 4 minute na ulju da porumene pa ih posluži s kupusom.