gastro postao
Lisnato tijesto izvadite nekoliko sati prije iz zamrzivača kako bi se što ljepše i laganije razvaljalo
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 703
Potrebno vam je
- 200 g šećer, kristal
- 50 g maslac, neslani
- 10 kom šljiva
- 1 kom lisnato tijesto
Priprema
- Šećer karamelizirajte. U tako rastopljen šećer dodajte maslac. Dobro promiješajte i tom smjesom obložite dno tavice. Birajte tavice manje veličine.
- Odaberite deset većih šljiva i dobro ih operite. Narežite šljive na ploške jednake debljine i posložite ih u lepezu u tavicu koju ste prethodno obložili rastopljenim šećerom.
- Uzmite jedan paket lisnatog tijesta i razvaljajte ga. Pazite da ne bude pretanko razvaljano. Za ovaj kolač tijesto može biti malo deblje. Obrežite ga prema obliku tavice i stavite na šljive.
- Tako pripremljen kolač stavite peći.
- Pecite kolač na 180 stupnjeva od pet do sedam minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Kad je pečeno, preokrenite kolač na tanjur. Servirajte sa sladoledom od vanilije.
Izvor Tomislav Gretić