Recepti 13. listopada 2014.

Umak od graška

Umak od graška
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristite popularnu proljetnu namirnicu za fini povrtni umak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 289

Potrebno vam je

  • 2 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 režanj češnjak
  • 1 list lovorov list
  • 400 g luk ,srebrenac (proljetni)
  • 3 žlica maslac, neslani
  • 1.50 mala žlica sol
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 2 mala žlica pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
  • 0.25 mala žlica muškatni oraščić
  • 800 g grašak zeleni, u zrnu
  • 0.25 šalica vrhnje kiselo (20% masti)

Priprema

  1. U manjoj posudi zagrijati mlijeko s cijelim režnjevima češnjaka i lovorovim listom do vrenja. Smanjiti jačinu vatre pa kuhati 15 minuta. Zatim procijediti, a krute dijelove odbaciti. Mlijeko pokriti i držati toplim.
  2. U međuvremenu cijele glavice luka staviti u veću posudu te prekriti vodom do polovice. Dodati žlicu maslaca, žličicu soli i šećer. Kuhati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari a luk poprimi zlatno smeđu boju. Zatim pažljivo premjestiti glavice luka na veći tanjur.
  3. Ostatak maslaca otopiti u posudi od kuhanja luka te miješajući dodati brašno. Kuhati oko 1 minute, povremeno miješajući da se smjesa ne zalijepi na dno posude. Zatim postupno umiješati toplo mlijeko te kuhati dok se smjesa ne ugusti i zapjeni. Tada dodati još ½ žličice soli, papar i muškatni oraščić.
  4. Dodati grašak i luk te kuhati na laganoj vatri 8-10 min dok grašak bude kuhan, a zatim pažljivo umiješati kiselo vrhnje.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.