gastro postao
Iskoristite popularnu proljetnu namirnicu za fini povrtni umak
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 289
Potrebno vam je
- 2 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 3 režanj češnjak
- 1 list lovorov list
- 400 g luk ,srebrenac (proljetni)
- 3 žlica maslac, neslani
- 1.50 mala žlica sol
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 2 mala žlica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
- 0.25 mala žlica muškatni oraščić
- 800 g grašak zeleni, u zrnu
- 0.25 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- U manjoj posudi zagrijati mlijeko s cijelim režnjevima češnjaka i lovorovim listom do vrenja. Smanjiti jačinu vatre pa kuhati 15 minuta. Zatim procijediti, a krute dijelove odbaciti. Mlijeko pokriti i držati toplim.
- U međuvremenu cijele glavice luka staviti u veću posudu te prekriti vodom do polovice. Dodati žlicu maslaca, žličicu soli i šećer. Kuhati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari a luk poprimi zlatno smeđu boju. Zatim pažljivo premjestiti glavice luka na veći tanjur.
- Ostatak maslaca otopiti u posudi od kuhanja luka te miješajući dodati brašno. Kuhati oko 1 minute, povremeno miješajući da se smjesa ne zalijepi na dno posude. Zatim postupno umiješati toplo mlijeko te kuhati dok se smjesa ne ugusti i zapjeni. Tada dodati još ½ žličice soli, papar i muškatni oraščić.
- Dodati grašak i luk te kuhati na laganoj vatri 8-10 min dok grašak bude kuhan, a zatim pažljivo umiješati kiselo vrhnje.