Veseli, šareni i mirisni – ovi sicilijanski uskrsni keksići spoj su tradicije, jednostavnosti i slatke radosti
Prhki, šareni i mirisni – tradicionalni keksiuncinetti savršena su slastica. Iako dolaze iz Italije, vrlo brzo postanu domaći favorit. S aromama badema, vanilije i limuna, s mekanom teksturom i sjajnom glazurom u pastelnim bojama – teško im je odoljeti.
Keksići s tradicijom i karakterom
Uncinetti su mali, nježni keksi čiji naziv u prijevodu znači "kukičanje", a oblik im doista podsjeća na kukičani čvorić. Dolaze iz južnih krajeva Italije. Ovi fini keksi dovoljno su jednostavni da ih pripremiš i usred tjedna, bez posebnog povoda.
Njihova lagana tekstura i ne previše slatka baza savršeno se nadopunjuje s glazurom od limuna i šarenim posipom – i upravo je ta kombinacija ono što ih čini neodoljivima.
Ne gasi ekran dok kuham
Uncinetti
12 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
48
porcija
SREDNJE
Za kekse
Sastojci
Brašno
3
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Šećer
0,60
šalica
Maslac
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Mlijeko
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Ekstrakt badema
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 160 °C.
Obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo.
U posudi miksera pomiješaj šećer, otopljeni maslac, jaja, mlijeko, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema.
Umiješaj smjesu brašna u mokre sastojke dok ne dobiješ tijesto.
Istresi tijesto na čistu radnu površinu.
Uzmi otprilike jednu žlicu tijesta i razvaljaj je u oblik valjka dužine oko 12 cm.
Pažljivo savij svaki valjak u oblik čvora.
Poslaži formirane čvoriće na pripremljeni lim za pečenje.
Peci 12–14 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Izvadi kekse iz pećnice i pusti ih da odstoje 10 minuta prije nego ih premjestiš na rešetku za hlađenje.
Pusti kekse da se potpuno ohlade prije stavljanja glazure.
Za glazuru
Sastojci
Mlijeko
4
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Šećer u prahu
2
šalica
Jestive boje u gelu - zelena, plava, ljubičasta, žuta
Šarene mrvice
0,25
šalica
Postupak
Za pripremu glazure, pomiješaj mlijeko, limunov sok i ekstrakt vanilije s prosijanim šećerom u prahu dok ne dobiješ glatku smjesu.
Podijeli glazuru u nekoliko zdjelica i oboji svaku po želji s nekoliko kapi prehrambene boje.