Recepti Uskrs 06. svibnja 2025.

Umijesi, ispeci i zaljubi se u najslađe kekse s juga Italije

Uskrs
12 MIN
20 MIN
48
SREDNJE
Umijesi, ispeci i zaljubi se u najnježnije kekse s juga Italije
foto: @Italianinkitchn Pinterest
Veseli, šareni i mirisni – ovi sicilijanski uskrsni keksići spoj su tradicije, jednostavnosti i slatke radosti

Prhki, šareni i mirisni – tradicionalni keksi uncinetti savršena su slastica. Iako dolaze iz Italije, vrlo brzo postanu domaći favorit. S aromama badema, vanilije i limuna, s mekanom teksturom i sjajnom glazurom u pastelnim bojama – teško im je odoljeti.

Keksići s tradicijom i karakterom

Uncinetti su mali, nježni keksi čiji naziv u prijevodu znači "kukičanje", a oblik im doista podsjeća na kukičani čvorić. Dolaze iz južnih krajeva Italije. Ovi fini keksi dovoljno su jednostavni da ih pripremiš i usred tjedna, bez posebnog povoda.

Njihova lagana tekstura i ne previše slatka baza savršeno se nadopunjuje s glazurom od limuna i šarenim posipom – i upravo je ta kombinacija ono što ih čini neodoljivima.

Ne gasi ekran dok kuham

Uncinetti
12 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
48
porcija
SREDNJE
Za kekse
Sastojci
  • Brašno 3 šalica
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Šećer 0,60 šalica
  • Maslac 0,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Ekstrakt badema 1 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 160 °C.


  2. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje.


  3. U zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo.


  4. U posudi miksera pomiješaj šećer, otopljeni maslac, jaja, mlijeko, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema.


  5. Umiješaj smjesu brašna u mokre sastojke dok ne dobiješ tijesto.


  6. Istresi tijesto na čistu radnu površinu.


  7. Uzmi otprilike jednu žlicu tijesta i razvaljaj je u oblik valjka dužine oko 12 cm.


  8. Pažljivo savij svaki valjak u oblik čvora.


  9. Poslaži formirane čvoriće na pripremljeni lim za pečenje.


  10. Peci 12–14 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.


  11. Izvadi kekse iz pećnice i pusti ih da odstoje 10 minuta prije nego ih premjestiš na rešetku za hlađenje.


  12. Pusti kekse da se potpuno ohlade prije stavljanja glazure.


Za glazuru
Sastojci
  • Mlijeko 4 žlica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Šećer u prahu 2 šalica
  • Jestive boje u gelu - zelena, plava, ljubičasta, žuta
  • Šarene mrvice 0,25 šalica
Postupak
  1. Za pripremu glazure, pomiješaj mlijeko, limunov sok i ekstrakt vanilije s prosijanim šećerom u prahu dok ne dobiješ glatku smjesu.


  2. Podijeli glazuru u nekoliko zdjelica i oboji svaku po želji s nekoliko kapi prehrambene boje.


  3. Umoči vrh svakog keksa u glazuru.


  4. Odmah nakon toga pospi kekse šarenim mrvicama.


  5. Pusti kekse da se osuše prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

85 kcal

4 %

MASTI

2,30 g

3 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

15,00 g

5 %

PROTEINI

1,20 g

2 %

Klikni, bella Italia te zove!

biscotti Možda vas zanima... Neodoljivi domaći talijanski biscotti - imamo super recept Recepti Panettone keksi Možda vas zanima... Panettone keksi: talijanski klasik u novom ruhu Recepti Piadina Možda vas zanima... Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati! Recepti Možda vas zanima... Tiramisu - talijanski klasik koji obožavamo Recepti Možda vas zanima... Talijanski biscotti od naranče i pistacija Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.