Ova mekana, prozračna torta s nježnom kremom i veselim ukrasima oduševit će sve ukućane, a najviše one najmlađe
Uskrs bez slatkiša? Teško zamislivo! Zečići i pisanice su posvuda – na stolnjacima, u košaricama, u dječjim rukama, pa čak i na torti! Dok se ukućani natječu tko će osmisliti najljepšu pisanicu, a čokoladni zečevi misteriozno nestaju iz zdjele, na tvom blagdanskom stolu može zasjati desert dostojan veselog proljetnog slavlja.
Tako jednostavna, a tako fina
Ova torta nije samo vizualno preslatka – mekana je i prozračna poput oblaka, mirisna i savršeno pahuljasta. Omotana je ukusnom kremom i ukrašena prigodnim dekoracijama, nije komplicirana za pripremu, a izgleda - savršeno te je i takvog okusa!
Raskošna uskrsna torta
foto: I Love Cooking Ireland/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Uskrsna torta
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Mlijeko
1,25
šalica
Jaje
4
kom
Suncokretovo ulje
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Oštro brašno
2,50
šalica
Šećer
1,50
šalica
Prašak za pecivo
2,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
0,75
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Tri okrugla kalupa za tortu (promjera 20 cm) obilno naulji, a dno obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.
U posudi miksera pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dok mikser radi na niskoj brzini, dodaj maslac sobne temperature, žlicu po žlicu, i miksaj dok smjesa ne poprimi teksturu mokrog pijeska.
U manjoj zdjeli ili velikoj mjernoj posudi umuti mlijeko, jaja, ulje i ekstrakt vanilije.
Polako ulij mokre sastojke u suhe dok se sve ne sjedini i nestanu suhi dijelovi, ali pazi da ne premiksaš tijesto.
Smjesu ravnomjerno raspodijeli u tri pripremljena kalupa i peci 22-25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Izvadi iz pećnice i pusti da se biskviti hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih pažljivo preokreni na rešetku i ostavi da se potpuno ohlade.
Ako ne sastavljaš tortu odmah, umotaj ohlađene biskvite u plastičnu foliju i stavi ih u hladnjak – hlađenje barem jedan sat olakšava slaganje, ali nije nužno.
KREMA
Sastojci
Maslac
3
šalica
Šećer u prahu
12
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Vrhnje za šlag
0,50
šalica
Prigodni ukrasi od marcipana
Postupak
Kada je torta spremna za slaganje, pripremi kremu. U mikser s nastavkom za miješanje dodaj maslac sobne temperature i miksaj na visokoj brzini 4-5 minuta dok ne postane gladak i bez grudica.
Dodaj polovicu šećera u prahu i miksaj dok se ne sjedini. Strugačem sastruži rubove i dno zdjele.
Polako ulij slatko vrhnje i ekstrakt vanilije te miksaj na niskoj brzini dok se sve ne poveže.
Dodaj preostali šećer u prahu i nastavi miksati na niskoj brzini dok se ne sjedini.
Kada se sav šećer sjedini, pojačaj mikser na srednje jaku brzinu i miksaj još 3-4 minute dok krema ne postane lagana i prozračna.
Ako je potrebno, odreži ispupčene dijelove biskvita velikim nazubljenim nožem kako bi se slojevi poravnali.
Na pladanj za posluživanje stavi prvi biskvit (gornjom stranom prema dolje) i premaži ga s 1-1,5 šalicom kreme, ravnomjerno zaglađujući površinu. Postupak ponovi s preostalim slojevima.
Cijelu tortu tanko premaži slojem kreme. Stavi u hladnjak na 10-15 minuta.
Nakon što se rashladi, nanesi bogatiji sloj kreme na cijelu tortu i zagladi površinu.
Ako ti je ostalo kreme, velikim zvjezdastim nastavkom napravi obrub na vrhu torte i ukrasi prigodnim dekoracijama.
Ako uspiješ sačuvati komad ove divne torte do sutradan (što je upitno), znaj da ju možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana – ali prije posluživanja pusti da se malo 'opusti' na sobnoj temperaturi.
Kad te već krenulo, isprobaj i ove uskrsne delicije!