Recepti Uskrs 27. ožujka 2025.

Uskrsna torta sa super dekoracijama

Uskrs
15 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
uskrsna torta
Raskošna uskrsna torta
foto: I Love Cooking Ireland/Pinterest
Ova mekana, prozračna torta s nježnom kremom i veselim ukrasima oduševit će sve ukućane, a najviše one najmlađe

Uskrs bez slatkiša? Teško zamislivo! Zečići i pisanice su posvuda – na stolnjacima, u košaricama, u dječjim rukama, pa čak i na torti! Dok se ukućani natječu tko će osmisliti najljepšu pisanicu, a čokoladni zečevi misteriozno nestaju iz zdjele, na tvom blagdanskom stolu može zasjati desert dostojan veselog proljetnog slavlja.

Tako jednostavna, a tako fina

Ova torta nije samo vizualno preslatka – mekana je i prozračna poput oblaka, mirisna i savršeno pahuljasta. Omotana je ukusnom kremom i ukrašena prigodnim dekoracijama, nije komplicirana za pripremu, a izgleda - savršeno te je i takvog okusa!

uskrsna torta | Author: I Love Cooking Ireland/Pinterest Raskošna uskrsna torta foto: I Love Cooking Ireland/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Uskrsna torta
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Mlijeko 1,25 šalica
  • Jaje 4 kom
  • Suncokretovo ulje 0,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Oštro brašno 2,50 šalica
  • Šećer 1,50 šalica
  • Prašak za pecivo 2,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslac 0,75 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Tri okrugla kalupa za tortu (promjera 20 cm) obilno naulji, a dno obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.


  2. U posudi miksera pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dok mikser radi na niskoj brzini, dodaj maslac sobne temperature, žlicu po žlicu, i miksaj dok smjesa ne poprimi teksturu mokrog pijeska.


  3. U manjoj zdjeli ili velikoj mjernoj posudi umuti mlijeko, jaja, ulje i ekstrakt vanilije.


  4. Polako ulij mokre sastojke u suhe dok se sve ne sjedini i nestanu suhi dijelovi, ali pazi da ne premiksaš tijesto.


  5. Smjesu ravnomjerno raspodijeli u tri pripremljena kalupa i peci 22-25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


  6. Izvadi iz pećnice i pusti da se biskviti hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih pažljivo preokreni na rešetku i ostavi da se potpuno ohlade.


  7. Ako ne sastavljaš tortu odmah, umotaj ohlađene biskvite u plastičnu foliju i stavi ih u hladnjak – hlađenje barem jedan sat olakšava slaganje, ali nije nužno.


KREMA
Sastojci
  • Maslac 3 šalica
  • Šećer u prahu 12 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • Prigodni ukrasi od marcipana
Postupak
  1. Kada je torta spremna za slaganje, pripremi kremu. U mikser s nastavkom za miješanje dodaj maslac sobne temperature i miksaj na visokoj brzini 4-5 minuta dok ne postane gladak i bez grudica.


  2. Dodaj polovicu šećera u prahu i miksaj dok se ne sjedini. Strugačem sastruži rubove i dno zdjele.


  3. Polako ulij slatko vrhnje i ekstrakt vanilije te miksaj na niskoj brzini dok se sve ne poveže.


  4. Dodaj preostali šećer u prahu i nastavi miksati na niskoj brzini dok se ne sjedini.


  5. Kada se sav šećer sjedini, pojačaj mikser na srednje jaku brzinu i miksaj još 3-4 minute dok krema ne postane lagana i prozračna.


  6. Ako je potrebno, odreži ispupčene dijelove biskvita velikim nazubljenim nožem kako bi se slojevi poravnali.


  7. Na pladanj za posluživanje stavi prvi biskvit (gornjom stranom prema dolje) i premaži ga s 1-1,5 šalicom kreme, ravnomjerno zaglađujući površinu. Postupak ponovi s preostalim slojevima.


  8. Cijelu tortu tanko premaži slojem kreme. Stavi u hladnjak na 10-15 minuta.


  9. Nakon što se rashladi, nanesi bogatiji sloj kreme na cijelu tortu i zagladi površinu.


  10. Ako ti je ostalo kreme, velikim zvjezdastim nastavkom napravi obrub na vrhu torte i ukrasi prigodnim dekoracijama.


Ako uspiješ sačuvati komad ove divne torte do sutradan (što je upitno), znaj da ju možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana – ali prije posluživanja pusti da se malo 'opusti' na sobnoj temperaturi.

Kad te već krenulo, isprobaj i ove uskrsne delicije!

Možda vas zanima... Košarice od maka - najslađi ukras uskršnjeg stola Kolumne Možda vas zanima... Ideja s Instagrama: Čoko jaja s kikiriki maslacem Recepti Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne kuglof Možda vas zanima... Uskrsni ugođaj uz kuglof s mliječnom čokoladom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.