gastro postao
Nekad temperature iznad 25 stupnjeva i nisu loše jer imamo opravdanje za neograničeno uživanje u sladoledu...
Iako se u nekoliko zagrebačkih slastičarnica može pojesti zaista vrhunski sladoled, povremeno guštamo i u onome koji radimo sami.
Za pripremu ove verzije s indijskim oraščićem nije potreban aparat za sladoled, a sam proces traje 20-ak minuta. Količina je dovoljna za šest serviranja - taman za jedno malo obiteljsko okupljanje.
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 30 g šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
- 50 g indijskih oraščića
- 1 jaje + 2 žumanjka
- 1 žlica instant kave
Priprema:
- Zagrij mlijeko s polovicom šećera i miješaj dok se ne rastopi. Makni s vatre kad zavrije pa umiješaj instant kavu.
- U posudu ulij vodu, pričekaj da proključa, a potom u dubokoj zdjeli na pari skuhaj jaje i dva žumanjka. Dodaj i pripremljenu mješavinu mlijeka i kave. Miješaj dok se krema ne zgusne, ali pazi da ne zakuha jer bi se mogla zgrudati i podsjećati na omlet.
- Istuci slatko vrhnje s preostalih 15 g šećera pa umiješaj nasjeckane indijske oraščiće. Tučeno vrhnje ne bi trebalo biti previše čvrsto kako bi ga mogla lagano umiješati u pripremljenu kremu.
- Postepeno u kremu dodaj tučeno vrhnje i lagano miješaj. Prebaci u plitku posudu, pokrij i stavi u zamrzivač na nekoliko sati.
- Bilo bi dobro da sladoled barem dva puta promiješaš tijekom zamrzavanja.
Rashladi se i uživaj u ostatku dana!