Uz guste umake od divljači ili kao jednostavno glavno jelo uz domaći džem, mak ili orahe, valjušci su uvijek dobar odabir. Zovu ih još i šufnudle, šiškrle i luleki te su dobro poznato, čak i omiljeno jelo iz djetinjstva. Upravo zato, i danas na stol donose posebne okuse koji podsjećaju na neka sretnija i bezbrižnija vremena.
Za pripremu vam neće trebati posebne namirnice osim malo krumpira, maslaca, brašna i jaja, soli, a dodati im možete i začinsko bilje ili pak malo cimeta ili vanilije, ovisno o načinu pripreme. Posebno su ukusni kada ih se uvalja u zapečene krušne mrvice.
I to je to, jednostavnije, a ni slasnije zbilja ne može!
Potrebno vam je:
- 1000 g krumpira
- 200 g krušnih mrvica
- 70 g maslaca
- 2 jaja
- 300 g brašna
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
- Krumpir skuhajte, ogulite, protisnite kroz prešu za krumpir.
- Dodajte soli, trećinu maslaca (cca. 20 g), jaja, po želji malo muškatnog oraščića u prahu i brašna, pa umijesite krumpirovo tijesto.
- Među dlanovima oblikujte u valjuške koju zatim skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu pustite ih još malo da prokuhaju.
- Zatim ih vadite u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na maslacu. Poslužite uz umak po želji
Dobar tek!