Recepti 25. kolovoza 2023.

Vijetnamski sendvič sa sardinama umjesto mesa

sardine na tanjuru
Sardine će uspješno zamijeniti meso u ovoj ukusnoj verziji banh mi sendviča foto: Murielle Hunt/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolja jela ponekad nastaju kad jedan sastojak zamijenimo drugim. U klasik azijske street kuhinje, sendvič banh mi, ubacili smo sardine i - rezultat je fantastičan!

Tko još nije okusio vijetnamski banh mi sendvič, to bi trebao pod hitno promijeniti. Ovaj je vijetnamski sendvič poznat diljem svijeta, a glavni su sastojci povrće (poput krastavaca, ukiseljene mrkve i daikona) i meso, najčešće pileće.

Banh mi sendvič je sočan, ali i podložan promjenama. U originalu, pecivo za banh mi je od rižinog brašna, dok ga se u europskim inačicama najčešće spravlja u pecivu poput baguettea, zbog hrskavije korice.

 

svinjski satay.jpg Možda vas zanima... Top 5 najboljih jela azijske kuhinje Špajza

 

Postoji niz varijacija kad je u pitanju banh mi sendvič, a mi ti predlažemo da probaš ovu u kojoj smo meso zamijenili – sardinama. Konzervirane srdele ovom će sendviču dati još bogatiji okus, naročito ako upotrijebiš sardine u umaku od rajčica.

 | Author: Trang N Tran/Unsplash Kad se svi sastojci sljube, banh mi postaje prava rapsodija okusa foto: Trang N Tran/Unsplash

Kako napraviti banh mi sendvič sa sardinama

Za početak, važno je nabaviti pecivo (ili baguette) što hrskavije korice, kako bi se teksturom i okusom približilo pecivu od rižinog brašna koje se koristi u originalnoj verziji sendviča.

Od sastojaka će ti trebati ukiseljena mrkva i daikon (bijela rotkva), koje je moguće naći na policama s azijskim namirnicama. Ako ne pronađeš ukiseljene verzije, moguće je napraviti ih u vlastitoj kuhinji.

 

Možda vas zanima... Kiselo ljuta juha okrijepit će te u trenu Recepti

 

Nareži mrkvu i bijelu rotkvu na štapiće i stavi ih u zdjelu ili staklenku. Prelij ih sa ¼ šalice vode i ¼ šalice octa te dodaj 1 žlicu šećera i 2 žličice soli. Ostavi da odstoji najmanje 1 sat. (U idealnim uvjetima, bilo bi idealno ostaviti sve u hladnjaku 2 do 3 dana).

Prereži pecivo po sredini i prepeci ga. Sardine u umaku od rajčica stavi u tavicu i zagrij na srednje jakoj vatri. Pecivo premaži majonezom, pa na majonezu dodaj dodaj sardine i umak.

Na sardine rasporedi mrkvu, bijelu rotkvu i nasjeckane listiće korijandera (ili peršina). Ako želiš pikantniju verziju, slobodno u završni miks ubaci i ljute papričice, narezane na kockice.

 | Author: Karen Laårk Boshoff/Pexels Sardine foto: Karen Laårk Boshoff/Pexels

Imamo još odličnih azijskih recepata...

 

Možda vas zanima... Azijske rolice Recepti Možda vas zanima... Naan - azijski kruščići Recepti Možda vas zanima... Azija nikad nije bila bliža: Kung pao piletina Recepti Možda vas zanima... Jela azijske kuhinje koja morate isprobati Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.