Tko još nije okusio vijetnamski banh mi sendvič, to bi trebao pod hitno promijeniti. Ovaj je vijetnamski sendvič poznat diljem svijeta, a glavni su sastojci povrće (poput krastavaca, ukiseljene mrkve i daikona) i meso, najčešće pileće.
Banh mi sendvič je sočan, ali i podložan promjenama. U originalu, pecivo za banh mi je od rižinog brašna, dok ga se u europskim inačicama najčešće spravlja u pecivu poput baguettea, zbog hrskavije korice.
Postoji niz varijacija kad je u pitanju banh mi sendvič, a mi ti predlažemo da probaš ovu u kojoj smo meso zamijenili – sardinama. Konzervirane srdele ovom će sendviču dati još bogatiji okus, naročito ako upotrijebiš sardine u umaku od rajčica.
Kad se svi sastojci sljube, banh mi postaje prava rapsodija okusa
Kako napraviti banh mi sendvič sa sardinama
Za početak, važno je nabaviti pecivo (ili baguette) što hrskavije korice, kako bi se teksturom i okusom približilo pecivu od rižinog brašna koje se koristi u originalnoj verziji sendviča.
Od sastojaka će ti trebati ukiseljena mrkva i daikon (bijela rotkva), koje je moguće naći na policama s azijskim namirnicama. Ako ne pronađeš ukiseljene verzije, moguće je napraviti ih u vlastitoj kuhinji.
Nareži mrkvu i bijelu rotkvu na štapiće i stavi ih u zdjelu ili staklenku. Prelij ih sa ¼ šalice vode i ¼ šalice octa te dodaj 1 žlicu šećera i 2 žličice soli. Ostavi da odstoji najmanje 1 sat. (U idealnim uvjetima, bilo bi idealno ostaviti sve u hladnjaku 2 do 3 dana).
Prereži pecivo po sredini i prepeci ga. Sardine u umaku od rajčica stavi u tavicu i zagrij na srednje jakoj vatri. Pecivo premaži majonezom, pa na majonezu dodaj dodaj sardine i umak.
Na sardine rasporedi mrkvu, bijelu rotkvu i nasjeckane listiće korijandera (ili peršina). Ako želiš pikantniju verziju, slobodno u završni miks ubaci i ljute papričice, narezane na kockice.
Sardine
Imamo još odličnih azijskih recepata...