Tko još nije okusio vijetnamski banh mi sendvič, to bi trebao pod hitno promijeniti. Ovaj je vijetnamski sendvič poznat diljem svijeta, a glavni su sastojci povrće (poput krastavaca, ukiseljene mrkve i daikona) i meso, najčešće pileće.
Banh mi sendvič je sočan, ali i podložan promjenama. U originalu, pecivo za banh mi je od rižinog brašna, dok ga se u europskim inačicama najčešće spravlja u pecivu poput baguettea, zbog hrskavije korice.
Postoji niz varijacija kad je u pitanju banh mi sendvič, a mi ti predlažemo da probaš ovu u kojoj smo meso zamijenili – sardinama. Konzervirane srdele ovom će sendviču dati još bogatiji okus, naročito ako upotrijebiš sardine u umaku od rajčica.
Kako napraviti banh mi sendvič sa sardinama
Za početak, važno je nabaviti pecivo (ili baguette) što hrskavije korice, kako bi se teksturom i okusom približilo pecivu od rižinog brašna koje se koristi u originalnoj verziji sendviča.
Od sastojaka će ti trebati ukiseljena mrkva i daikon (bijela rotkva), koje je moguće naći na policama s azijskim namirnicama. Ako ne pronađeš ukiseljene verzije, moguće je napraviti ih u vlastitoj kuhinji.
Nareži mrkvu i bijelu rotkvu na štapiće i stavi ih u zdjelu ili staklenku. Prelij ih sa ¼ šalice vode i ¼ šalice octa te dodaj 1 žlicu šećera i 2 žličice soli. Ostavi da odstoji najmanje 1 sat. (U idealnim uvjetima, bilo bi idealno ostaviti sve u hladnjaku 2 do 3 dana).
Prereži pecivo po sredini i prepeci ga. Sardine u umaku od rajčica stavi u tavicu i zagrij na srednje jakoj vatri. Pecivo premaži majonezom, pa na majonezu dodaj dodaj sardine i umak.
Na sardine rasporedi mrkvu, bijelu rotkvu i nasjeckane listiće korijandera (ili peršina). Ako želiš pikantniju verziju, slobodno u završni miks ubaci i ljute papričice, narezane na kockice.
Imamo još odličnih azijskih recepata...