Mnoga jela azijske kuhinje udomaćila su se na našim jelovnicima, a jedno od tih jela je svakako kiselo ljuta juha. Svaka azijska zemlja ima svoju inačicu ove aromatične juhe, a dolaskom u Europu i miješanjem s europskim kulinarskim običajima, nastala je i naša verzija kiselo ljute juhe. Mnogi sastojci su ostali isti pa je tako za dobru kiselo ljutu juhu neizbježan soja umak i rižin ocat. Što je soja umak tamniji, tamnija će biti i juha.
Ono što kiselo ljutu juhu karakterizira je i specifični umami okus koji dolazi od gljiva. Zato bi bilo dobro da za pripremu odabereš aromatičnije gljive kao što su shiitake, no ako ih nemaš, poslužit će i druge gljive. Po želji u juhu možeš dodati rižine rezance, bambus, grašak ili trakice repe, a na tebi je i da odabereš hoćeš li juhu pripremiti u vege verziji koja uključuje tofu ili u mesnom izdanju.
Kiselo ljuta juha recept
Sastojci:
- 1 l vode
- 30 ml rižinog octa
- 30 ml umaka od soje
- 2 jaja
- 150 g gljiva po izboru (najbolje shiitake)
- 1 mrkva
- 2 sušene čili papričice
- 1 mladi luk
- 350 g tofu ili pečene piletine
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
- Sezamovo ulje
- Suncokretovo ulje
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 žlice škroba
- 3 žlice hladne vode
Priprema:
- Gljive i tofu nareži na kockice, a mrkvu na trakice. Ako koristiš piletinu, pomoću dvije vilice ju rastrgaj na trakice.
- U manjoj posudici pomiješaj škrob i tri žlice hladne vode, a u drugoj razmuti jaja.
- Wok ili lonac stavi da se grije na najvišoj temperaturi štednjaka, dodaj tri žlice suncokretovog ulja i dvije čili papričice.
- Miješaj ih u ulju minutu do dvije dok ne puste ljutinu i arome te zatim izvadi iz woka.
- Ulje podlij vodom, dodaj bijeli papar, soja umak, sol i šećer. Dobro promiješaj pa dodaj tofu ili piletinu, gljive i mrkve.
- Poklopi wok ili lonac i ostavi juhu da zakuha. Kuhaj ju još pet minuta.
- U juhu ukuhaj mješavinu škroba uz konstantno miješanje.
- Iduće dodaj jaja. Pažljivo ih ulijevaj u tankom mlazu kako bi nastale trakice, ali nemoj miješati.
- Na kraju dodaj rižin ocat i žlicu sezamovog ulja i lagano promiješaj.
- Juhu posluži toplu, ukrasi kolutićima mladog luka i uživaj.
Dobar tek!