Recepti 15. rujna 2022.

Kiselo ljuta juha okrijepit će te u trenu

Kiselo ljuta juha foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je ukusna, kiselo ljuta juha odlična je za organizam

Mnoga jela azijske kuhinje udomaćila su se na našim jelovnicima, a jedno od tih jela je svakako kiselo ljuta juha. Svaka azijska zemlja ima svoju inačicu ove aromatične juhe, a dolaskom u Europu i miješanjem s europskim kulinarskim običajima, nastala je i naša verzija kiselo ljute juhe. Mnogi sastojci su ostali isti pa je tako za dobru kiselo ljutu juhu neizbježan soja umak i rižin ocat. Što je soja umak tamniji, tamnija će biti i juha.

Ono što kiselo ljutu juhu karakterizira je i specifični umami okus koji dolazi od gljiva. Zato bi bilo dobro da za pripremu odabereš aromatičnije gljive kao što su shiitake, no ako ih nemaš, poslužit će i druge gljive. Po želji u juhu možeš dodati rižine rezance, bambus, grašak ili trakice repe, a na tebi je i da odabereš hoćeš li juhu pripremiti u vege verziji koja uključuje tofu ili u mesnom izdanju. 

 | Author: Shutterstock Kiselo ljuta juha foto: Shutterstock

Kiselo ljuta juha recept

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 30 ml rižinog octa
  • 30 ml umaka od soje
  • 2 jaja
  • 150 g gljiva po izboru (najbolje shiitake)
  • 1 mrkva
  • 2 sušene čili papričice
  • 1 mladi luk
  • 350 g tofu ili pečene piletine
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra
  • Sezamovo ulje
  • Suncokretovo ulje
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice škroba
  • 3 žlice hladne vode

Priprema:

  1. Gljive i tofu nareži na kockice, a mrkvu na trakice. Ako koristiš piletinu, pomoću dvije vilice ju rastrgaj na trakice. 
  2. U manjoj posudici pomiješaj škrob i tri žlice hladne vode, a u drugoj razmuti jaja. 
  3. Wok ili lonac stavi da se grije na najvišoj temperaturi štednjaka, dodaj tri žlice suncokretovog ulja i dvije čili papričice.
  4. Miješaj ih u ulju minutu do dvije dok ne puste ljutinu i arome te zatim izvadi iz woka. 
  5. Ulje podlij vodom, dodaj bijeli papar, soja umak, sol i šećer. Dobro promiješaj pa dodaj tofu ili piletinu, gljive i mrkve. 
  6. Poklopi wok ili lonac i ostavi juhu da zakuha. Kuhaj ju još pet minuta. 
  7. U juhu ukuhaj mješavinu škroba uz konstantno miješanje. 
  8. Iduće dodaj jaja. Pažljivo ih ulijevaj u tankom mlazu kako bi nastale trakice, ali nemoj miješati. 
  9. Na kraju dodaj rižin ocat i žlicu sezamovog ulja i lagano promiješaj. 
  10. Juhu posluži toplu, ukrasi kolutićima mladog luka i uživaj. 

Dobar tek!

Umami okus Možda vas zanima... Umami - koje je značenje petog okusa? Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:16 15. Rujan 2022.

    Odlican okus