Kombinacija jabukovače, začina i kremastog punjenja za savršen jesenski desert… I slatka jesen može početi!
Topli, aromatični kolači sjabukama, miris cimeta i klinčića – što reći osim da nam dođe odbrojavati dane do Božića! A ovi whoopie kolačići s jabukovačom su prava mala remek-djela, koja će se sjajno uklopiti u pred(pred)blagdansko raspoloženje.
Napravi sam maslac od jabuka
Zamišljeni su kao kombinacija klasičnih whoopie kolačića i poznatih krafni s jabukama, ali u verziji koja ne zahtijeva prženje. Umjesto toga, pečeš lagano tijesto s dodatkom jabukovače i maslaca od jabuka (ne nije riječ o maslacu nego o kremastom savršenstvu koje ćete lako napraviti slijedeći naš recept).
Cimet, đumbir, klinčići... Jesen je uz njih mirisnija
foto: Rorozoa/Freepik
Obogaćen mješavinom začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića, svaki kolačić dodatno je obložen cimet-šećerom za hrskavu teksturu, a između njih nalazi se kremasti nadjev od krem sira i slanog karamela. Ne preskači niti jedan korak – svaki od njih pridonosi savršenom spoju okusa. Spreman za slatku avanturu? Pročitaj recept i počni peći!
Divni whoopie pies s jabukovačom
foto: Sweets by Elise/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Whoopie kolačići s jabukovačom
10 MIN
pripreme
140 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Kolačići
Sastojci
Jabukovača
1,50
šalica
Brašno
2,50
šalica
Cimet
2
žličica
Narančina korica
1
žličica
Prašak za pecivo
1
žličica
Đumbir u prahu
0,75
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Klinčić u prahu
0,25
žličica
Jaje
2
kom
Maslac od jabuka
0,60
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Šećer
0,33
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Maslac
1
žlica
Cimet šećer
0,25
šalica
Postupak
U srednje velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zakuhaj jabukovaču. Nastavi kuhati dok sok ne potamni, ne zgusne se i ne smanji na oko ¼ šalice, otprilike 15 minuta. Ohladi 10 minuta.
Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, koricu naranče, prašak za pecivo, đumbir, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, sol i klinčiće.
U srednjoj zdjeli umuti jaja, maslac od jabuka, smeđi šećer, ulje, bijeli šećer i vaniliju. Uz stalno miješanje, polako ulijevaj ohlađenu jabukovaču u smjesu s jajima i miješaj dok se ne sjedini. Dodaj mokre sastojke u suhu smjesu i miješaj dok ne postane homogeno.
Pomoću žlice za sladoled, vadi tijesto i stavljaj na pripremljene limove, ostavljajući razmak od oko 2,5 cm između svakog kolačića. Peci kolačiće dok ne postanu elastični na dodir, otprilike 12-14 minuta. Prebaci ih na rešetku i pusti da se potpuno ohlade.
Lagano premaži vrhove kolačića rastopljenim maslacem i pospi cimet šećerom.
Nadjev i slaganje
Sastojci
Krem sir
120
g
Maslac
4
žlica
Šećer u prahu
2
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Karamel umak
3
žlica
Postupak
U velikoj zdjeli, pomoću ručnog miksera, izmiksaj krem sir i maslac sobne temperature na srednje jakoj brzini dok ne postanu svijetli i pahuljasti, oko 3 minute.
Dodaj šećer u prahu i vekstrakt vanilije te miješaj još 2 minute dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Nadjev prebaci u vrećicu za ukrašavanje ili običnu plastičnu vrećicu kojoj ćeš odrezati jedan ugao.
Okreni kolačiće tako da im zaobljena strana bude prema dolje. Na polovicu kolačića nanesi nadjev od krem sira, a na preostale dodaj žlicu slanog karamela. Spoji ih tako da nadjev lagano izađe prema rubovima. Pokrij i hladi u hladnjaku najmanje 1 sat, a možeš ih čuvati do 3 dana.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.