Recepti Desert 24. rujna 2024.

Whoopie kolačići s jabukovačom? Živjeli!

Desert
10 MIN
140 MIN
8
SREDNJE
whoopie pies
Divni whoopie pies s jabukovačom
foto: Cooking with Karli/Pinterest
Kombinacija jabukovače, začina i kremastog punjenja za savršen jesenski desert… I slatka jesen može početi!

Topli, aromatični kolači s jabukama, miris cimeta i klinčića – što reći osim da nam dođe odbrojavati dane do Božića! A ovi whoopie kolačići s jabukovačom su prava mala remek-djela, koja će se sjajno uklopiti u pred(pred)blagdansko raspoloženje.

Napravi sam maslac od jabuka

Zamišljeni su kao kombinacija klasičnih whoopie kolačića i poznatih krafni s jabukama, ali u verziji koja ne zahtijeva prženje. Umjesto toga, pečeš lagano tijesto s dodatkom jabukovače i maslaca od jabuka (ne nije riječ o maslacu nego o kremastom savršenstvu koje ćete lako napraviti slijedeći naš recept).

Whoopie kolačići s jabukovačom | Author: Rorozoa/Freepik Cimet, đumbir, klinčići... Jesen je uz njih mirisnija foto: Rorozoa/Freepik

Obogaćen mješavinom začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića, svaki kolačić dodatno je obložen cimet-šećerom za hrskavu teksturu, a između njih nalazi se kremasti nadjev od krem sira i slanog karamela. Ne preskači niti jedan korak – svaki od njih pridonosi savršenom spoju okusa. Spreman za slatku avanturu? Pročitaj recept i počni peći!

whoopie pies | Author: Sweets by Elise/Pinterest Divni whoopie pies s jabukovačom foto: Sweets by Elise/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Whoopie kolačići s jabukovačom
10 MIN
pripreme
140 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Kolačići
Sastojci
  • Jabukovača 1,50 šalica
  • Brašno 2,50 šalica
  • Cimet 2 žličica
  • Narančina korica 1 žličica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Đumbir u prahu 0,75 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Klinčić u prahu 0,25 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Maslac od jabuka 0,60 šalica
  • Smeđi šećer 0,50 šalica
  • Suncokretovo ulje 0,50 šalica
  • Šećer 0,33 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Maslac 1 žlica
  • Cimet šećer 0,25 šalica
Postupak
  1. U srednje velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zakuhaj jabukovaču. Nastavi kuhati dok sok ne potamni, ne zgusne se i ne smanji na oko ¼ šalice, otprilike 15 minuta. Ohladi 10 minuta. 


  2. Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, koricu naranče, prašak za pecivo, đumbir, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, sol i klinčiće. 


  3. U srednjoj zdjeli umuti jaja, maslac od jabuka, smeđi šećer, ulje, bijeli šećer i vaniliju. Uz stalno miješanje, polako ulijevaj ohlađenu jabukovaču u smjesu s jajima i miješaj dok se ne sjedini. Dodaj mokre sastojke u suhu smjesu i miješaj dok ne postane homogeno. 


  4. Pomoću žlice za sladoled, vadi tijesto i stavljaj na pripremljene limove, ostavljajući razmak od oko 2,5 cm između svakog kolačića. Peci kolačiće dok ne postanu elastični na dodir, otprilike 12-14 minuta. Prebaci ih na rešetku i pusti da se potpuno ohlade. 


  5. Lagano premaži vrhove kolačića rastopljenim maslacem i pospi cimet šećerom.


Nadjev i slaganje
Sastojci
  • Krem sir 120 g
  • Maslac 4 žlica
  • Šećer u prahu 2 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Karamel umak 3 žlica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli, pomoću ručnog miksera, izmiksaj krem sir i maslac sobne temperature na srednje jakoj brzini dok ne postanu svijetli i pahuljasti, oko 3 minute.

    Dodaj šećer u prahu i vekstrakt vanilije te miješaj još 2 minute dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Nadjev prebaci u vrećicu za ukrašavanje ili običnu plastičnu vrećicu kojoj ćeš odrezati jedan ugao. 


  2. Okreni kolačiće tako da im zaobljena strana bude prema dolje. Na polovicu kolačića nanesi nadjev od krem sira, a na preostale dodaj žlicu slanog karamela. Spoji ih tako da nadjev lagano izađe prema rubovima. Pokrij i hladi u hladnjaku najmanje 1 sat, a možeš ih čuvati do 3 dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

700 kcal

35 %

MASTI

28,00 g

38 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

106,00 g

38 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Isprobaj i ove jesenske slane i slatke recepte!

Torta caprese s kruškama Možda vas zanima... Iskoristi kruške za pripremu 5 sezonskih slastica Recepti salata od bundeve Možda vas zanima... Salata od pečene bundeve i feta sira je sjajna ideja! Recepti Možda vas zanima... Jesenski "gulaš" od kestenja i gljiva zapečen s pogačicama od sira Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:20 25. Rujan 2024.

    Mljac 😋