Recepti 11521 prikaza 03. studenoga 2019.

Za prste polizati: Čokoladni mousse s narančom

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladni mousse (mousse au chocolat) elegantna je slastica francuskog porijekla, a istovremeno je vrlo jednostavna za izradu.

Čokoladi dodajte žumanjke, malo maslaca i snijeg od bjelanjaka i dobit ćete desert kojemu malo tko može odoljeti. Važno je prohladiti čokoladu na sobnu temperaturu nakon što ste ju otopili na pari pa zatim umiješati žumanjke, kako se ne bi "skuhali“ i zgrudali.

Pri dodavanju snijega od bjelanjaka, činite to ručno (najbolje špatulom ili kuhačom), nikako mikserom, jer će se snijeg "ispuhati“, a mousse izgubiti svoju karakterističnu pjenastu teksturu. Dakle, cilj je dobiti glatku, pjenastu smjesu. Kada otopite čokoladu, možete ju aromatizirati po želji: odličan dodatak je alkohol poput ruma ili whiskeyja, cimet, đumbir i vanilija ju također lijepo nadopunjavaju. Mi smo se ovaj put odlučili za naranču.

 | Author: Getty Images Getty Images

Žumanjke je dobro termički obraditi, a to učinite tako da ih prvo pjenasto izmiksate sa šećerom. Zatim ih stavite u zdjelu koju ste položili povrh lonca s kipućom vodom. Kuhajte ih deset minuta na pari, miješajući pjenjačom. Ukoliko ne želite koristiti snijeg od sirovih bjelanjaka, i njih možete termički obraditi. Pomiješajte ih u zdjeli s malo vode i šećerom te sve skupa kuhajte na pari, poput žumanjaka, dok se šećer ne otopi. Pritom ih miješajte pjenjačom. Zatim ih prebacite u zdjelu i miksajte dok ne dobijete čvrstu i sjajnu pjenu.

 

Možda vas zanima... Užitak i pol': Čokoladna mousse torta Recepti

 

Ovaj čokoladni mousse može se koristiti kao krema za torte, no najljepši način uživanja u ovom svilenkastom desertu je iz čašica u kojima ste ga poslužili. Neki recepti koriste i slatko vrhnje utučeno u šlag, no za time nema potrebe. S ovih nekoliko sastojaka dobit ćete savršeno pjenast mousse. Prije posluživanja ga ohladite u hladnjaku.

S obzirom da smo ga kombinirali s narančom, možete ga ukrasiti kriškama svježe ili karamelizirane naranče, ili arancinima (karameliziranom narančinom koricom).

 

Možda vas zanima... Ovaj ljubičasti mousse će vas osvojiti Recepti

 

Čokoladni mousse s narančom

Potrebno vam je:

  • 120 g tamne čokolade 
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice šećera
  • 1/2 žličice fino naribane narančine korice

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu s maslacem. Ostavite da se malo prohladi.

2. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Na kraju umiksajte 2 žlice šećera.

3. Žutanjke pjenasto izmiksajte s 2 žlice šećera i kuhajte na pari miješajući pjenjačom nekoliko minuta, kako biste ih termički obradili. Umiješajte ih u otopljenu čokoladu.

4. U čokoladu lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

5. Raporedite u čašice za posluživanje i ostavite da se ohladi u hladnjaku.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.