gastro postao
Uskrsni je doručak važniji čak i od uskrsnog ručka pa uložite vrijeme i trud u svaku komponentu koju servirate. Ono što nikako ne možete zanemariti su peciva!
Napravite aromatične i mekane pletenice po kojima će vaš dom mirisati cijelo jutro. Uživat ćete u svakom zalogaju i neće vam biti krivo što se posvetili i pripremi peciva.
Sastojci:
- 1 šalica + 2 žlice tople vode
- 1 1/2 žličica Dr. Oetker suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- 3 žlice rastopljenog maslaca
- 2 žličice soli
- 3 šalice glatkog brašna
Za premazivanje:
- 3 žlice rastopljenog maslaca
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice suhih začina (bosiljka, timijana, origana)
Priprema:
- U posudi pomiješati sve sastojke za tijesto osim brašna; dodavati brašno postupno i miksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto - oko 7 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
- Prebaciti tijesto u drugu posudu, nauljenu i pokriti ga krpom te ostaviti sat (do sat i pol) vremena da se digne i udvostruči.
- Kada se tijesto diglo, izmijesiti ga još jednom i na pobrašnjenoj površini izrezati na 12 jednakih dijelova (ako želite manje, narežite na 24 komada) i rukom ih valjati u male valjke duljine 15 cm.
- Poslagati ih na papir za pečenje u posudu za pečenje i ostaviti ponovno sat vremena da se dižu. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći ih 12 - 15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- U međuvremenu, pripremiti smjesu za premazivanje: pomiješati sve sastojke u posudi i kada su štapići gotovi, izvaditi ih iz pećnice i odmah premazati ovom smjesom Ostaviti ih da se ohlade do sobne temperature i poslužiti.
Želimo vam ugodan blagdanski vikend!