Nema Uskrsa bez različitih peciva, pletenica, pogača… Fini miris kvasca širi se domom dok pripremaš omiljene zalogajčiće – bilo na tradicionalan ili malo moderniji način. Jer kruhove i pletenice možeš pretvoriti i u peciva, i obrnuto – kako god poželiš. Jednostavno podijeliš tijesto u komade te ih oblikuješ u kuglu i potom kuglu malo spljoštiš.
Možeš pecivo ostaviti glatko na površini ili je zarezati nožićem, a kugle sljepljivati po tri-četiri zajedno ili (kao u našem receptu) napuniti kalup s tri reda, dva na dno kalupa a treći na sredinu između njih.
Isto tako, možeš odabrati hoće li ta peciva biti slatka ili slana – što više voliš ili što više vole tvoji ukućani/gosti. Na kraju ih možeš ukrasiti i šarenim pisanicama, ili sezamom, makom, kimom ili bilo čim drugim što voliš! Mi smo se odlučili za parmezan jer ovom kruha daje posebniju aromu.
Uskrsni kruh s parmezanom
Sastojci:
- 10 dag maslaca
- 3 dl mlijeka
- 40 g svježeg pekarskog kvasca
- 1 kg brašna
- 1 žličica soli
- 0,5 dl naribanog parmezana
- maslac za premazivanje
- još 0,5 dl parmezana pa posipanje
- malo mažurana i origana
- masnoća i brašno za kalup
Postupak:
- Na niskoj temperaturi otopi maslac, makni sa štednjaka i dodaj mlijeko. Mješavina mora biti mlaka, pa u nju izmrvi kvasac.
- Dodaj malo brašna i stavi na toplo da uzađe. Dodaj brašnu, posoli, dodaj parmezan, dobro izmijesi, drži na toplome da se obujam udvostruči.
- Tijesto premijesi, oblikuj u kobasicu i nareži na 21 komad jednake veličine.
- Od svakog komada oblikuj kuglu. Namaži svaku kuglu maslacem i pobrašni duguljasti kalup. Poslaži 14 kugli i premaži ih otopljenim maslacem.
- Preostale kugle poslaži po sredini na oba donja reda kuglica. Pokrij toplom krpom i drži na toplome da uzađe.
- Još jednom sve premaži otopljenim maslacem te pospi parmezanom i začinskim biljem. Peci oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Okreni kruh i kucni o dno, ako je kruh pravilno ispečen mora zvučati šuplje.