Recepti 03. listopada 2014.

Zapečena palenta s grahom

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj bogati ručak prava je gozba u kojoj ćete sigurno uživati

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 296

Potrebno vam je

  • 25 g gljive, sušene
  • 400 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 1.50 žlica ulje maslinovo
  • 15 g maslac, slani
  • 2 kom celer stabljika
  • 250 g vrganj
  • 3 žlica pšenično brašno, bijelo
  • limunov sok
  • 450 g grah iz konzerve
  • 170 g kukuruzno brašno ili krupica
  • 2 kom jaje kokošje
  • 30 g parmezan
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Stavite gljive u lonac s 250 ml mlijeka. Kad mlijeko proključa, maknite ga s vatre i ostavite da gljive upiju tekućinu.
  2. U većem loncu na umjerenoj temperaturi zagrijte ulje i maslac. Dodajte celer i pirjajte 3 minute miješajući. Pojačajte vatru, dodajte vrganje i pirjajte 3 minute uz miješanje. Dodajte brašno i pirjajte još 2 minute miješajući. Postupno dodajte preostalo mlijeko i miješajte.
  3. Izvadite namočene gljive. Nasjeckajte ih na manje komade te dodajte vrganjima i celeru. Neka ponovno proključa pa pirjajte 2 minute. Dodajte limunov sok, sol i papar. Gljive u umaku prebacite u plitku vatrostalnu zdjelu i preko gljiva složite grah. Ostavite sa strane.
  4. Zagrijte pećnicu na 200°C. Kuhajte palentu u vodi umiješajte jaje i pola parmezana. Začinite. Prelijte preko graha i gljiva. Pecite 20 minuta.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.